Hnízdící sezona v Safari Parku Dvůr Králové: Plameňáci se už klubou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Hnízdící sezona v Safari Parku Dvůr Králové: Plameňáci se už klubou

Vejce zahřívají oba rodiče.
Vejce zahřívají oba rodiče. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Simona Jiřičková)

Bledě to letos vypadalo s odchovem plameňáků v královédvorském safari parku. Neměli se k hnízdění, protože je rozhodilo nezvykle chladné jaro. Naštěstí se mnozí včas vzpamatovali.

Zatímco běžně se v minulých sezónách ptáčata plameňáků líhla počátkem června, v tomto roce se první mládě vyklubalo teprve před 14 dny. Vypadalo to, že se letos vyklubou jen dvě mláďata, a to ještě navíc z umělé líhně. Nyní je ale ve výběhu již sedm malých plameňáků. „Kvůli chladnému počasí se to zhruba o měsíc zpozdilo a předpokládám, že sezona bude i mírně slabší, než je obvyklé,“ řekl královédvorský zoolog Michal Podhrázský s tím, že většinou safari park odchovává 10 až 14 plameňáků za rok.

Hnízdo z bahna

Plameňáci hnízdí na zvláštních kupkách z bahna, které si každoročně obnovují. Na hnízdo snese samice jediné vejce, které střídavě se samcem zahřívá. Také ve výchově se rodiče doplňují. „Mládě krmí zvláštním výpotkem z volete, které je červené a velmi výživné,“ dodal mluvčí parku Michal Šťastný.

Ošklivé káčátko

Mládě plameňáka vypadá po vylíhnutí zcela jinak než rodiče. Má prachové šedé peří, které postupně vyměňuje a až zhruba ve dvou letech začne být krásně růžové. Toto zbarvení získávají plameňáci konzumací drobných korýšů, jejichž těla obsahují karoteny. Bez nich by jim peří zesvětlalo. Chovatelé pro ně proto vyvinuli speciální granuláty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.