Naše redaktorka ve slavných filmových lokacích: Na jeden večer Frodem Pytlíkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Naše redaktorka ve slavných filmových lokacích: Na jeden večer Frodem Pytlíkem

Pozůstatky kulis Hobitína na Novém Zélandu. Teď se na ostrovy Pán prstenů vrátí, bude se zde natáčet seriál z dílen Amazon Studios
Pozůstatky kulis Hobitína na Novém Zélandu. Teď se na ostrovy Pán prstenů vrátí, bude se zde natáčet seriál z dílen Amazon Studios (Reuters)

I když je celý svět vzhůru nohama, v Hobitíně je vše při starém. U Zeleného draka se vaří pivo, v mlýně se líně točí kolo a kovář chystá nové podkovy. Sice je to jen novozélandská turistická atrakce, ale mezi norami chlupatých človíčků si přijdete jako v opravdové pohádce.

Do vesnice se nedá jen tak přijít na »čumendu«, funguje tu rezervační systém na internetu a dlouho dopředu bývá plno. Hobitín je na soukromém pozemku uprostřed ničeho, na farmě rodiny Alexanderových. Ze silnice není vidět, skrývá se mezi pahorky s tisíci ovcí. Tým režiséra Petera Jacksona (59) kdysi místo objevil jen díky výletům helikoptérou, kdy týdny kroužil nad oběma ostrovy Nového Zélandu a hledal ta pravá místa pro natáčení ikonické trilogie Pána prstenů. Když jim údolíčko pro filmový Kraj padlo do oka, zaklepali u dveří Iana Alexandera s nabídkou. Jenže v televizi zrovna dávali ragby, přes které tady nejede vlak, takže milé filmaře poslali pryč, ať si počkají. Počkali, vrátili se... Psal se rok 1998 a jeden podpis na smlouvě změnil celou historii.

Tráva zelená, nebe modré...

O 22 let později se po okreskách blížíme k návštěvnickému centru v okrese Waikato, ze kterého pravidelně vyjíždí do Hobitína autobusy. Tráva je najednou zelenější, kopečky kulatější, modré nebe s dokonalými mraky, prostě Kraj. V centru se nahlásíme, pracovník se samozřejmě zeptá, odkud jsme. „Česká republika? Je tu ještě jeden Čech,“ říká nadšeně. Nejde si nekoupit pár suvenýrů, ve stylu Pána prstenů tady mají snad úplně všechno. Už nás svolávají do autobusu a kvalitní detektivní prací odhalujeme dalšího Čecha ve výpravě. Je to mladík, který má na sobě tričko »Pár pařmenů« , což je název ostravské parodie na klasiku.

Tady bydlí Bilbo

Hlavní atrakcí je samozřejmě »nora« Bilba Pytlíka. Tenhle hobit to vychytal. Pěkně na kopci, nádherný výhled, sousedé daleko. Jeho »nora« jako jediná má částečně vypracované interiéry, ovšem jen na dohled v otevřených dveřích. Nad obydlím se tyčí strom, který dal filmařům tolik práce. I když vypadá jako každý jiný dub na světě, s tímto bylo mnohem víc práce. Na 26tunový kmen přivezený farmy bylo přidrátováno 376 tisíc falešných listů dovezených z Tchaj-wanu. A aby toho nebylo málo, když agresivní zélandské slunce barvu z listů vybělilo, najali člověka, aby jeden po druhém pěkně ručně přetřel. Celkově se puntičkář Peter Jackson se stromy vyřádil. V knize se píše o dětech sedících pod švestkami, na Zélandu jsou tyto stromy příliš velké a hobiti by vedle nich vypadali až příliš malí. Režisér nechal přivézt jabloně a hrušně, ovoce z nich odstranili a připevnili švestky umělé.

Hobitín na Novém Zélandu

Složitosti natáčení

● Zdejší rybníček byl noční můrou pro zvukaře. Žáby v něm kvákaly tak hlasitě, že se herci neslyšeli. Jeden z týmu proto dostal za úkol každé ráno žáby z vody vybírat.

● Jackson trval na každém detailu. Najal člověka třeba i jen na to, aby v trávě každý den vyšlapal cestičku k pověšenému prádlu, a vše tak vypadalo ještě autentičtěji..

● Po premiéře posledního dílu vzrostl turismus na Novém Zélandě o 1000 %, což mělo dopad i na kurz místní měny.

● Žádná z 13 000 ovcí z farmy Alexanderových si ve filmu nezahrála. Jackson měl za to, že vypadají příliš moderně, a místo nich nechal přivézt z Jižního ostrova Nového Zélandu 39 ovcí britského plemene Suffolk.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (11. 7. 2021)

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.