Další povolování opasků: Výuka bez roušek, rozvolnění v kultuře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Další povolování opasků: Výuka bez roušek, rozvolnění v kultuře

V jedenácti krajích se děti učí bez roušek.
V jedenácti krajích se děti učí bez roušek. (Foto Aha! – J. Poláček, D. Malík, J. Vilímek, Reflex/T. Tesař, Reuters)

Počet nakažených v Česku je každým dnem čím dál menší, za pondělí to bylo jen 386 pozitivních případů. Vláda tak na návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34, za ANO) odsouhlasila další rozvolnění. Z toho se radují hlavně školáci a lidé v kultuře. Deník Aha! proto přináší aktuální přehled změn.

Školy

Odhodit roušky během výuky v lavici od včerejška mohou děti v jedenácti krajích Česka. To se ale netýká Jihočeského, Zlínského a Libereckého kraje, kde tato povinnost nadále platí. Žáci ale nesundají ústenky ve školách úplně. O přestávkách a ve společných prostorách povinnost mít zakrytá ústa a nos zůstává.

Firmy

Po dětech se také mohou radovat zaměstnanci v jedenácti krajích (vyjma Zlínského, Libereckého a Jihočeského). Stejně jako žáci, ani oni nemusí mít zakrytá ústa, pokud mají své »trvalé « místo v kanceláři. Změna se netýká společných prostor, jako jsou šatny, chodby či jídelny, kde ústenková povinnost zůstává. A od 1. července se pracovníci už nebudou muset povinně testovat ve firmách.

Kapacity na akcích

Zajásat mohou pořadatelé kulturních akcí, těm se od včerejška zvýšil počet diváků na 1000 uvnitř a 2000 venku. Od pondělí 14. června bude kapacita venku bez omezení, pro vnitřní sály ale budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Od toho dne se také mohou začít prodávat lístky na stání. Každý divák ale musí mít pro sebe 4 m².

Sjednocení pravidel

S Medardem, tedy 8. červnem, se sjednotila pravidla k prokázání bezinfekčnosti na kulturních a sportovních akcích. K prokázání bezinfekčnosti všude platí všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení z práce či domova. Kromě toho se také na kulturních akcích povoluje prodej občerstvení formou bufetu. Jídlo si ale nelze sníst v hledišti. Diváci v kinech si tak popcorn budou muset dát před filmem.

Kratší interval u Moderny

Lidé, kteří se chtějí nechat naočkovat a dostali by sérum od firmy Moderna, dostanou svoji druhou dávku v kratším intervalu. Podle rozhodnutí vlády ji bude možné podat 25 až 35 dní po první dávce, dosud to bylo 38 až 42 dní.

Nižší cena testů

Test na koronavirus pro samoplátce je levnější. Ministr Vojtěch totiž upravil k úterku jejich ceny. „Snižujeme maximální cenu PCR a antigenních testů pro samoplátce. Lidé tak nově za PCR test zaplatí nejvýš 614 Kč a za odběr 200 Kč a za antigenní test maximálně 201 Kč. Doposud byla cena PCR 1310 Kč a antigenního testu 351 Kč,“ napsal na Twitter.

Cestování

Za dva týdny, tedy od pondělí 21. června, budou moci do Česka bez omezení lidé z celé Evropské unie a Srbska, a to pokud splní pravidla pro očkování, testování či prodělání nemoci. Lidé musí být schopni očkování doložit národním certifikátem, podle ministra Vojtěcha se počítá, že od 1. července stát bude uznávat pouze certifikáty Evropské unie, takzvané covid pasy. Jejich zavedení zatím v Česku neschválila Sněmovna, ta by se návrhem měla zabývat dnes na mimořádné schůzi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.