Dějepisář a historik: O víkendech si hrají na bohy války | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dějepisář a historik: O víkendech si hrají na bohy války

Učitel dějepisu J. Rabajda (vpravo) a amatérský historik D. Szpyrc si hrají na kanonýry.
Učitel dějepisu J. Rabajda (vpravo) a amatérský historik D. Szpyrc si hrají na kanonýry. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Zacpěte si uši, detonace bude silná! Učitel dějepisu Jaroslav Rabajda a amatérský historik David Szpyrc z Českého Těšína víkend co víkend opráší historická děla a stávají se bohy války. V dobových kostýmech předvádí lidem, jak těžký a krátký byl život kanonýrů.

Sotva zazní na historickém opevnění Šance v Mostech Jablunkova uvítací salva z tzv. valutního kanonu, začne Jaroslav Rabajda popisovat, že po každém výstřelu je hlaveň nutné pořádně vyčistit. „Pak do ní dáme střelný prach, koudel na utěsnění nakonec dělovou kouli. Ve finále pomocník jehlou nálož propíchne a doutnákem se zápalnou šňůrou na tyči zapálí. Bum,“ popisuje Rabajda. Koule byly celoželezné nebo duté, střelným prachem. Po dopadu často skákaly z místa na místo a ze stovky vojáků klidně čtvrtinu pozabíjely. Vždy platilo, že z dělostřelectva byl na bojišti největší strach. Jedno dělo obsluhovalo až osm lidí. I když bývali dělostřelci elita a dobře placení, moc dlouho nežili. „Pokud nepadli v boji, kosila je zima, nemoci, hlad,“ krčí rameny dějepisář, oděný v neklouzavých botách a vlněných punčochách, upevněných ke gatím provázky, aby nespadly.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.