Delší bezinfekčnost i plný návrat do škol... A akce až pro 1000 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Delší bezinfekčnost i plný návrat do škol... A akce až pro 1000 lidí!

I velká kulturní akce se dá uspořádat bezpečně.
I velká kulturní akce se dá uspořádat bezpečně. (Foto ČTK/R. Vondrouš, V. Šálek)

Žádný školák ani student už nemusí přes všední den sedět doma. Dneškem se obnovuje prezenční výuka ve školách i v těch krajích, kde to kvůli epidemii nebylo možné. Přichází také změkčení pro kulturní akce.

Další vlna rozvolnění se týká hlavně škol. Také v krajích, kde to dosud nešlo, končí rotační výuka u žáků 2. stupňů základních škol. Na plnou výuku mohou najet také střední a vysoké školy. Fungovat v prezenčním režimu mohou též základní umělecké školy. V nich je podmínkou, že dětí bez testu může být ve třídě maximálně deset. Po více než pěti měsících mohou také hoteliéři poskytovat komerční ubytování. To se ale řídí pravidly. Hosté se musí prokazovat negativními testy ne staršími než 48 hodin. Kdo si pobyt protáhne nad 7 dní, ten si test musí zopakovat.

Hotelové restaurace pak smí fungovat jen od 6 hodin ráno do 10 večer a nesmí podávat občerstvení formou samoobslužných švédských stolů. Návštěvníci zoologických či botanických zahrad pak mohou zavítat i do jejich vnitřních pavilonů. Platit v nich bude limit 15 metrů čtverečních vnitřní plochy na jednoho návštěvníka. Provoz zahrad či arboret bude nadále omezen na 50 procent kapacity. Podmínka maximálně polovičního naplnění kapacit se vztahuje také na kulturní akce. Ty venkovní lze ode dneška pořádat až pro 1000 lidí. Akce uvnitř pak nanejvýš pro 500 sedících diváků. A komu už scházelo promítání, ten se může vypravit do kina. Zakázáno je však podávání občerstvení.

Očkování pro mladší a delší imunita

Od půlnoci ze včerejška na dnešek se mohou o vakcínu hlásit lidé od 35 let výš, od středy pak i skupiny 30+. Novinkou také je, že u dvousložkové vakcíny postačuje už jen první dávka a 3 týdny od její aplikace je člověk považován ze bezinfekčního. V restauracích či u holiče se tak nemusí vykazovat negativním testem. Zároveň se prodlužuje doba, po kterou je člověk po prodělání covidu považován za bezinfekčního, z 90 na 180 dní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.