Jedna dávka nahradí testy! Bezinfekčnost až 180 dní po nemoci a také... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jedna dávka nahradí testy! Bezinfekčnost až 180 dní po nemoci a také...

Úleva pro vakcinované: Jedna dávka bude stačit pro výhody
Úleva pro vakcinované: Jedna dávka bude stačit pro výhody (ČTK, Reuters,)

Tři týdny po aplikaci už první z dávek dvoudávkové vakcíny bude člověk považován za bezinfekčního. Již očkovaným štastlivcům tak od pondělka odpadne nutnost obstarávat si testy třeba kvůli pivu na zahrádce nebo kadeřníkovi. Bezpečná lhůta po prodělání covidu se také prodlouží z 90 až na 180 dní.

Jak včera po jednání vlády oznámil šéf resortu zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO), od pondělka bude u dvousložkové vakcíny stačit aplikace jedné dávky, která zajistí, že 3 týdny od očkování bude člověk považován za »čistého«. Lidem, kteří stále čekají na dávku druhou, tak odpadne nutnost obstarávat si antigenní či PCR testy. „Bude to platit zpětně i po první dávce,“ potvrdil Arenberger. Další možností, jak bezinfekčnost potvrdit, je prodělání nemoci. Zatímco dosud platí doba 90 dní od covidu, nově to bude až 180 dní.

Nově do šaten

Kromě středoškoláků a vysokoškoláků, kterým se od pondělí obnoví prezenční výuka, vláda ještě umožní školákům i využívání šaten. Přestože měl kabinet včera jednat i termínu, kdy se ve třídách odloží roušky, o tom zatím nerozhodl. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (57) je nutné počkat, jestli s epidemiologickou situací nezamává další rozvolnění ve školství. Jak ale avizovala, roušek se nejspíš v dohledné době nikdo z nás nezbaví. „Zvažujeme používání roušek i v letním období,“ řekla s tím, že povinné by zůstaly minimálně při návštěvě nemocnic nebo domovů sociálních služeb.

Co ještě po vládě zaznělo

  • Vakcíny bez omezení Ministerstvo zdravotnictví zatím neomezí věk pro aplikaci vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. Česká vakcinologická společnost ve čtvrtek doporučila tyto vakcíny nepodávat lidem pod 60 let.
  • Kolik testů grátis Jak to bude dál s hrazením testů? O tom by měla vláda rozhodnout v pondělí. Podle Arenbergera by měli mít lidé nárok na dva PCR testy zdarma měsíčně, v červnu ještě čtyři antigenní testy zdarma.
  • Na tábor s odběry Pravidla pro konání letních táborů by měla být podobná, jako vloni až s tím rozdílem, že děti budou potřebovat negativní testy nebo doklad o prodělání nemoci. I letos zřejmě děti na táborech nebudou moci připravovat jídlo samy.

Arenberger informuje Babiše o majetku: Šanon 15 čísel tlustý?

Majetkové poměry ministra zdravotnictví černé na bílém už má Andrej Babiš (66, ANO). Na vyžádání premiéra mu je včera Arenberger předal. „Šanon je asi 15 centimetrů tlustý,“ přiblížil ministr, který včera znovu odmítl, že by měl daně a účetnictví v nepořádku. Současný šéf resortu zdravotnictví čelí kauze týkající se jeho majetku a možného získání nemovitostí proti pravidlům. „Musím mít přesvědčení, že to není nějaká levárna, že v tom má jenom nepořádek,“ řekl včera CNN Prima News Babiš. Ten si chce Arenbergerův fascikl prostudovat přes víkend a pak se prý rozhodne, zda Arenberger ve vládě zůstane či nikoliv.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (22. 5. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.