Testování v Česku se dočká změn a... Kdy se otevřou bazény a restaurace? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Testování v Česku se dočká změn a... Kdy se otevřou bazény a restaurace?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Mall.tv)

Rozvolňování v Česku pokračuje. Otevřeny jsou už školy, obchody, služby, zahrádky hospod, hotely, fitka a ožívá i kultura. A známo už je, že další povolování opasků čeká zemi koncem května. Co všechno se povoluje? Jak se mění testování na covid? A budou se respirátory nosit i přes léto?

Na další rozvolnění se lidé mohou těšit za týden. „Od 31. května budou moci být otevřeny venkovní bazény s 50% kapacitou, dovnitř se bude moci smět jen do šaten,“ oznámil včera po zasedání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) s tím, že se také navyšuje počet lidí pro setkávání. „Při sportu, shromáždění a oslavách bude moct být 75 lidí uvnitř a 150 venku,“ dodal šéf rezortu (více box Co dál se povoluje). A dál by se podle něho měly úplně otevřít restaurace.

„Je pravděpodobné, že pokud se nezhorší epidemické situace, tak je od 14. června bude možné otevřít,“ pravil šéf resortu zdravotnictví. Další testy zdarma Kabinet včera také rozhodl, že se změní testování. „Od 1. června bude možno mít zdarma dva PCR testy a 4 antigenní testy,“ představil změnu ministr. To už ale před zasedáním vlády avizoval premiér Andrej Babiš (66, ANO) s tím, že by je stát totiž mohl vyžadovat po navrátilcích z dovolených. „Během prázdnin připravujeme speciální režim, aby PCR testy i testy antigenní zdarma byly k dispozici cestovatelům. Ale budeme k tomu mít ještě další jednání vlády,“ dodal Arenberger.

Respirátory přes léto?

Podle šéfa zdravotnictví zatím vláda o změnách nošení respirátorů nejednala. „Předpokládám, že povinnost zůstane ve veřejné dopravě a v sociálních službách. V obchodech by se nemusely nosit,“ uvedl ministr a podpořil tak plán a slova své podřízené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (57) z minulého týdne.

Co se dál povoluje

*Zoo, hrady, zámky a výstavy – povoleny jsou skupiny maximálně 10 osob či 30 osob, když bude k dispozici ONT (očkování nebo test).

*Pořádání akademických obřadů s využitím max. 250 lidí, max. 50procentní kapacita – ochrana dýchacích cest, ONT a všichni musí sedět.

*Zájmové činnosti pro děti a mládež – vyžaduje se ochranu dýchacích cest, jen když nejde dodržet dvoumetrové rozestupy, od 31. května bude možné pořádání školy v přírodě.

*Povolují se pěvecké sbory v počtu maximálně 30 osob, při dodržení rozestupu dvou metrů, během zpěvu je možné sejmout ochranu úst. Vést se musí seznam účastníků.

*Umožněno je pořádání kongresů a konferencí s účastí 250 lidí uvnitř i venku. Na veletrzích budou možné skupinové prohlídky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.