Každá kapka se počítá: 10 TIPŮ, JAK ŠETŘIT VODOU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Každá kapka se počítá: 10 TIPŮ, JAK ŠETŘIT VODOU!

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Většina Čechů považuje sucho za závažný problém. Není divu, vždyť jej často pociťujeme i na vlastních zahradách. Navíc cena za vodu se stále zvyšuje. Přitom z kohoutků doma protečou denně stovky litrů vody navíc. Jak tomu zamezit a nejen vodou šetřit?

Zkraťte sprchování

Zkraťte dobu, po kterou jste ve sprše, o minutu až dvě. Ideální je trávit pod tekoucí vodou méně než 5 minut. Nezapomeňte vypnout vodu, když se mydlíte nebo myjete hlavu šamponem. Ušetříte až stovky litrů za měsíc.

Myjte v napuštěném dřezu

Když myjete nádobí pod tekoucí vodou, spotřebujete až trojnásobné množství vody! Pokud nemáte myčku, napouštějte si na mytí nádobí dřez se saponátem.

Perte chytře

Pračku zapínejte, až když je plná. Pokud to lze, vyhněte se dlouhým programům, které spotřebují více vody. Využívejte u své pračky takové, které jsou určené pro různé typy prádla.

Využijte každou kapku

Zeleninu a ovoce vždy oplachujte v lavoru. A když už vodu nepotřebujete, využijte ji na zalévání pokojových či venkovních rostlin.

Vypínejte vodu

Podobně jako ve sprše i při mytí rukou či čištění zubů nenechávejte vodu volně odtékat bez užitku. Vypínejte ji, kdykoliv ji zrovna nepotřebujete.

Osvěžení = zalévání

Pokud se v parném létě rádi osvěžíte vodou z hadice, dělejte tak na místě, kde je sušší tráva. Odtékající vodu tak rovnou využijete na zalévání.

Zachytávejte dešťovku

Pokud máte zahradu nebo balkon, mějte na nich nadzemní nádrž nebo sud na dešťovou vodu. Nejčastěji se instalují pod okap, ale lze je zakoupit i se sběračem dešťové vody.

Zalévejte ráno a večer

V parném létě zalévejte brzo ráno nebo večer. Při vysokých teplotách se totiž část vody stihne místo vsáknutí odpařit dříve, než se dostane k rostlinám.

I kostka ledu se počítá

Upadla vám kostka ledu na zem? Nevyhazujte ji do dřezu, zmrzlou vodu využijte a dejte ji do konvičky na zalévání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.