Politologové o ministru Arenbergerovi: Proč musí skončit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Politologové o ministru Arenbergerovi: Proč musí skončit

Ministr zdravotnictví Petr Arennberger
Ministr zdravotnictví Petr Arennberger (Blesk:Daniel Černovský)

Jak dlouho ještě bude Petr Arenberger (62, za ANO) sedět v ministerské židli? Kvůli svým nejasným majetkovým poměrům by se mohl poroučet během pandemie už čtvrtý ministr zdravotnictví. Proč křeslo ministra v poslední době připomíná spíš to elektrické? A točí se tam rychleji než svatí na orloji v Praze?

Sotva se seznámil s rezortem, čelí ministr možnému odvolání z funkce. Média totiž upozornila, že po usednutí v ministerském křesle Arenberger přiznal ke konci loňského roku mnohonásobně větší majetek, než udával v předchozích letech. Tehdy nahlásil vlastnictví pěti nemovitostí a neuvedl žádný vedlejší příjem. V novém oznámení už vyjmenoval 65 nemovitostí a přiznal také vedlejší příjem zhruba 30 milionů korun. Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) musí ministr všechno dostatečně vysvětlit, jinak bude mít problém. Arenberger však považuje svá vysvětlení za dostatečná a k rezignaci nevidí důvod. „Nemyslím si, že bych udělal něco špatného, co by znamenalo moji rezignaci,“ řekl s tím, že chce nadále bojovat proti pandemii.

Střet zájmů

Ke klidu ministrovi nepřidává ani fakt, že od roku 2013 vinohradské nemocnici pronajímá budovu archivu, a to i v době, kdy byl náměstkem a potom šéfem celého špitálu. Přijít si měl na asi 6 milionů korun. Arenberger však tvrdí, že vše je právně v pořádku, pro nemocnici se jednalo o nejlepší nabídku a od té doby, co je ve vládě si za pronájem účtuje symbolickou korunu. „Nejedná se o etický problém, protože nemocnice z toho profituje víc než pronajímatel,“ vysvětloval. Prostor je prý navíc zkolaudován jako archiv, což si údajně vyžádalo „nějaké investice, které nesl na svých bedrech“.

Průtokový ohřívač

A proč se poslední dobou střídají šéfové českého zdravotnictví jako na orloji? Jen se trochu ohřejí a protečou? „Ministerstvo zdravotnictví se stalo jedním z nejdůležitějších rezortů, a tedy jedním z nejsledovanějších,“ vysvětlil pro Aha! politolog Jan Kubáček s tím, že rezort fakticky v posledních měsících ovlivňuje životní úroveň a také ekonomiku. „Člověk, který jde do politiky, si neuvědomí, jakým prochází detailním mikroskopem. A dohnalo to i pana Arenbergera, který byl dříve pro média vítaný jako popularizátor medicíny a teď se na něj média musí dívat i kriticky,“ uzavřel Kubáček

Politolog Pehe: Konec je nevyhnutelný

Setrvání Arenbergera ve funkci bude hnutí ANO kazit předvolební preference. To si myslí politolog Jiří Pehe. „Řekněme, že pan premiér má jisté dilema, kdy by měl odvolat ministra, který je v konfliktu zájmů, když je on sám v konfliktu zájmů. Každopádně je to pro hnutí ANO velmi nepříznivé,“ řekl pro Aha! politolog s tím, že pro premiéra je situace složitá hlavně ze dvou důvodů. Prvním je fakt, že Arenberger je už čtvrtým ministrem zdravotnictví během pandemické krize, a druhým pak skutečnost, že má Babiš sám máslo na hlavě v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a konstatováním auditu Evropské komise, že je český předseda vlády ve střetu zájmů. „Případ Arenberger je poměrně ostře sledovaný a ono když se řekne 60 nemovitostí a přes 30 milionů bokem, tak na to lidi velmi nepříznivě reagují. Je to vlastně mnohem viditelnější než třeba odklánění dotací a další věci, které se dějí tak trochu pod povrchem,“ dodal Pehe.

Ministr Ve funkci

Počet dní Adam Vojtěch 13. 12. 2017 – 21. 9. 2020 1013 dnů

Roman Prymula 21. 9. 2020 – 29. 10. 2020 38 dnů Jan Blatný 29. 10. 2020 – 7. 4. 2021 160 dnů

Petr Arenberger 7. 4. 2021 – doteď zatím 42 dnů

Žena ve vedení?

Pokud by došlo k odchodu ministra zdravotnictví, kdo by ho mohl nahradit? Ve hře jsou prý dvě jména. Náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková a další náměstek Vlastimil Vajdák. A podle Seznam Zpráv už měla jednat Vašáková s premiérem. O čem, ale není známo. Server také napsal, že ke změně by mohlo dojít už na konci měsíce.

Skupina odborníků rozprášena!

Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která poskytovala odborné pohledy na řešení pandemie, včera ministerstvo zdravotnictví rozpustilo. A stalo se tak hned den poté, kdy hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny Petr Smejkal (48) naznačil, že rezort už poradcům tolik nenaslouchá jako za ministra Jana Blatného (51) „MeSES byl před hodinou jedním telefonátem náměstka zrušen. Žádné důvody nám sděleny nebyly,“ napsal na Twitteru jeden ze členů skupiny, sociolog Martin Buchtík. Skupinu tvořili experti z různých oborů. Například epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar (48), viroložka Ruth Tachezy, ekonom Štěpán Jurajda nebo ústavní právník Jan Kysela.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.