Desítky MEGA od farmaceutů? Arenberger: Nic jsem z toho neměl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Desítky MEGA od farmaceutů? Arenberger: Nic jsem z toho neměl!

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (Ženy - E15 )

A ta částka také nesouhlasí! Podobně jako legendární výmluva fotbalistů zní vysvětlení ministra zdravotnictví Petra Arenberga (62, za ANO). Ten se brání nařčení, že nepřiznal příjem z klinických studií ve své soukromé praxi, který mohl dělat i několik desítek milionů. Prý žádný zisk neměl!

Jako šéf pražské vinohradské nemocnice musel Arenberger předkládat majetková přiznání. V nich přitom chybí jakýkoliv příjem z klinických studií nových léčiv, kterých jeho soukromá praxe podle serveru Seznam Zprávy jen za poslední tři roky dělala 38. Farmaceutické firmy je štědře platí a ministr z nich mohl mít i několik desítek milionů, byť by se každého testu zúčastnilo jen několik pacientů. Arenberger však tvrdí, že vše spolykaly náklady. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí. V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ uvedl.

A jak vysvětluje, proč se do tak nevýnosných podniků vlastně pouští? Prý proto, aby mohl působit v rámci světové vědecké komunity. „V lékařském prostředí platí, že pokud neděláte vlastní, vědecký základní nebo klinický výzkum, tak přicházíte o možnost se účastnit mezinárodních vědeckých projektů, seminářů, konferencí a dalších odborných aktivit, které jsou nezbytné pro vysoce odbornou práci,“ dodal. Aby se jasně k podezření na zatajené příjmy postavil, to po něm požaduje premiér Andrej Babiš (66, ANO). Arenberger je už čtvrtým šéfem resortu zdravotnictví během pandemie.

Medicína na živnost?

„Klinická hodnocení jsem řešil v rámci vědecké činnosti, a to v souladu se živnostenským oprávněním,“ uvedl na dotaz Televize Seznam. Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv není možné zdravotnické klinické studie provozovat jako živnost, byť na dermatologické služby. Ministr tedy opáčil, že „studie neběží na živnost kosmetických služeb, ale ve standardním zdravotnickém zařízení, které má registraci krajského úřadu, tedy Magistrátu hl. m. Prahy“

Opozice: Jeden skandál denně

ODS znovu mluví o možnosti vyslovit nedůvěru kabinetu. „Vypadá to, že vláda má kvótu aspoň jeden skandál denně. Neexistuje jediný důvod, aby měla nadále důvěru Sněmovny!,“ napsala na Twitteru. Šéf lidovců Marian Jurečka (40) si zase povzdechl: „To si fakt ministerstvo zdravotnictví nezaslouží, aspoň jednoho ministra na rok, tohle už je moc.“ Za značně neetické považuje jednání ministra šéf Pirátů Ivan Bartoš (41). Chce si ale počkat na další objasnění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.