Rádce Aha! Vyzkoušejte si jógu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Vyzkoušejte si jógu!

Ilustrační foto - jóga
Ilustrační foto - jóga (istock.com)

Ti, kteří byli zvyklí chodit pravidelně do posiloven či cvičit s ostatními, si během posledního roku buď našli jiný sport – třeba běhání, nebo to zkusili doma. Mnozí ale dopadli tak, že se k pohybu nedokážou přemluvit. Potit se u televize nebo u počítače? Ne každému to sedne. Co ale zkusit jógu? Perfektně si protáhnete tělo, odpočinete si, a pokud u jógy vydržíte, zpevníte si celé tělo!

Protáhne svaly

Hodně lidí má jógu spojenou s úlevou od bolesti. A něco na tom bude. Jóga totiž dokáže protáhnout celé tělo. I tomu nejvíc schovanému svalu, o kterém ani nevíte, že ho máte, bude dopřán pohyb a protažení. Bolest často vzniká proto, že během dne svaly zatěžujeme jednostranně a některé nepoužíváme vůbec.

Zlepšíte si kondici

Samozřejmě, že když si půjdete ven zaběhat nebo si hodinu pustíte intenzivní cvičení, spálíte více kalorií. Dáte-li se na jógu, asi nebudete ždímat oblečení, ale je pořád lepší nějaký pohyb než žádný! A určitě si zlepšíte kondičku!

Posunete si hranice

Tohle určitě nebude hned, ale po nějaké době si všimnete, že se vám při strečinku posouvá hranice rozsahu konkrétních pohybů. Ze začátku třeba při předklonu nedosáhnete na zem vůbec, pak se dotknete konečky prstů a po čase se vám podaří opřít celou dlaň.

Naučíte se relaxovat

Kdy jindy se naučit relaxovat než právě nyní? Stres je velkým strašákem pro nás všechny. Je prokázáno, že jóga dokáže stres zmírnit. Při tomto cvičení se totiž hodně pracuje s dechem, který se snažíte vnímat. Takže se celkově zklidníte. Součástí cvičení jógy je i nácvik relaxace a meditace.

Pomáhá v trávení

Cvičení jógy rovněž přispívá k dobrému trávení. Pohyb usnadňuje tělu vylučování, polohy v józe pak navíc »masírují« břišní orgány.

Naučíte se dýchat

Na kurzech (nyní spíše na on-line lekcích) jógy vás budou učit vnímat svůj dech. Díky tomu se správně naučíte dýchat, a když se například někdy ocitnete v napětí, můžete se zkusit zklidnit pomocí dechových cviků.

Je pro všechny

A na závěr něco, co je důležité pro všechny. Jógu může cvičit opravdu každý. Je tedy ideální pro každého bez ohledu na věk a váhu. Nemusíte se bát, že ji nezvládnete, protože existují různé druhy jógy, včetně té pro začátečníky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.