Zdravotní rádce Aha! Jak vybrat správné boty pro běhání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdravotní rádce Aha! Jak vybrat správné boty pro běhání?

Ani kočárek nepřekáží.
Ani kočárek nepřekáží. (Foto scom, ara)

Běhání je sport, se kterým může začít skoro každý. Svaly rostou, kila navíc mizí a vlny hormonu štěstí endorfinu máte zaručené téměř bez jakékoliv investice. Jediné, co musíte koupit, jsou pořádné boty.

Na boso zdravější?

Nutno dodat, že na nutnosti bot se odborníci neshodují, protože podle některých je bosé běhání dokonce zdravější než to s botami. Právě tato myšlenka stála u zrodu barefoot obuvi, tedy obuvi, která napodobuje zážitek bosé chůze, ale kde máte zároveň chráněné nohy před nejrůznějšími zdravotními a hygienickými nástrahami, které můžete na chodnících ve městech potkat.

Podle povrchu

Každý typ běžeckých bot je navržen pro konkrétní povrch, aby se vám běhalo co nejlépe. Když si vyberete vhodné boty, může to mít velký vliv na váš zážitek z běhání.

Na silnici – Pokud běháte převážně na tvrdých površích, jako je asfalt nebo beton, budou pro vás nejlepší silniční běžecké boty s větším odpružením, které absorbují nárazy a snižují namáhání nohou a riziko zranění.

Do lesa – Pokud se ale běhání věnujete hlavně v přírodě na měkkých stezkách, budou pro vás nejvhodnější trailové běžecké boty s hlubším dezénem, které poskytují lepší přilnavost a podporu kotníků.

Jak kdy – Když kombinujete běhání na tvrdých i měkkých površích a žádný nepřevládá, budou pro vás ideální volbou hybridní běžecké boty, které spojují výhody silničních a trailových bot.

Podle délky trasy

Existují tři základní kategorie běžeckých bot, které jsou navrženy v závislosti na délce trati a stylu běhu.

Pro nejdelší trénink

Objemové boty jsou vhodné pro běžce, kteří běhají dlouhé tratě a potřebují vysokou úroveň tlumení.

Závodníci se obětují

Závodní boty jsou navrženy pro závodníky a jsou lehké a tvrdé s minimálním tlumením. Začátečníci by v závodních botách trpěli.

Měkčí, ale lehké

Tempové boty jsou pro běhání krátkých tréninků a dlouhých závodů a jsou vlastnostmi mezi objemovými a závodními botami. Pro ty, kdo se závody začínají, jsou ideální.

Vyberte si větší

Chodidla potřebují při běhu dostatek prostoru, aby se prsty mohly volně roztáhnout. Proto byste se neměli spokojit hned s prvními botami, které v obchodě vyzkoušíte a padnou vám. Tlačit nesmějí v žádném směru a při žádném pohybu. „Důležité je nespěchat a zkoušet, dokud nenajdete ten správný pár, ve kterém se cítíte komfortně. Boty vás nesmějí nikde tlačit, proto je dobré vybírat je o půl nebo klidně celou velikost větší, než běžně nosíte,“ doporučuje Aryna Levchenko z Xero Shoes.

Stoletý maratonec

Nevěříte, že běhat může každý? Brit Fauja Singh (112) začal s maratony až když ovdověl, ve svých 89 letech. Před 12 lety se stal prvním stoletým člověkem, který tento běh dokončil. Kariéru maratonce pověsil na hřebík když mu bylo 103 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.