Nemocnice v Třebíči nahlásila manželský pár kriminálce: Ukradli (svoji) placentu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nemocnice v Třebíči nahlásila manželský pár kriminálce: Ukradli (svoji) placentu!

„Přijde mi dost smutné, že jsem si část svého těla, které 9 měsíců vyživovalo moje dítě, musela vlastně ukradnout,“ říká paní Andrea.
„Přijde mi dost smutné, že jsem si část svého těla, které 9 měsíců vyživovalo moje dítě, musela vlastně ukradnout,“ říká paní Andrea. (Foto archiv Andrey M.)

Ženy-rodičky, zpozorněte! Myslíte si, že si z porodnice můžete kromě miminka odnést i vlastní placentu? Podle pracovníků Nemocnice Třebíč jste na omylu! Přesvědčila se o tom Andrea M. (36). Kvůli krádeži její placenty vyšetřují manžela Josefa (39) kriminalisté!

Paní Andrea 18. března v porodnici Třebíč přivedla na svět Lukáška. Když si pro ni a synka přijel manžel, odvezl s sebou i její placentu. Vzápětí to ale musel vysvětlit policii. „Případ je ve stadiu prověřování, proto se k němu nebudeme vyjadřovat,“ řekla Aha! policistka Jana Kroutilová.

Sebral odpad?

Sdílnější byl naopak pan Josef. „Musel jsem podat vysvětlení ve věci prověření oznámení Nemocnice Třebíč ohledně krádeže anatomicko- patologického odpadu – plodového lůžka, placenty,“ řekl otec miminka. „Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych tímto jednáním dělal něco protiprávního. Zvlášť když placenta byla mojí manželky,“ dodal.

Špitál mlčí

Co mu hrozí, není úplně jasné. Mimochodem, žádná škoda nemocnici nevznikla, spíše naopak ušetřila za likvidaci. „Bohužel tady k té události nemůžeme nic říct,“ uvedla stručně její mluvčí Jitka Mácová.

Ležela v umyvadle

Vydávání placenty rodičkám v Česku je běžná věc. „Jenže v Třebíči je vydávat nechtějí. Ptala jsem se před porodem na právním oddělení nemocnice proč, ale odpověď jsem nedostala,“ řekla Aha! maminka chlapečka. Placentu z nemocnice odnesl manžel dvě hodiny po porodu. „Všiml jsem si, že zůstala v igelitovém obalu a byla položena v umyvadle. Napadlo mě, že ji odnesu domů. I kvůli tomu, že manželka dávala v nemocnici žádost, že si chce svoji placentu vzít a bylo jí to rázně zamítnuto,“ popsal Josef. „Zabalil jsem ji do ručníku, dal do igelitky a odešel domů,“ popsal s tím, že placentu nikomu neprodal, ani nedal.

Víte, že...

...nemocnice v Třebíči se »nechvalně proslavila« v roce 2006, kdy vyměnila novorozence? Přišlo se na to až za 10 měsíců!

Na co ji chtěla?

Blahodárné účinky placenty popisuje mnoho odborníků a například tradiční čínská medicína ji používá po tisíce let, aby se zvýšila energie, vyživila krev a zlepšila práce ledvin. V Číně se také používá při oslabujících chronických onemocněních, je široce používaná proti stárnutí a na řadu onemocnění, únavu a na zvýšení produkce mléka. I kvůli tomu ji paní Andrea chtěla. „Zpracovali jsme ji do bylinné tinktury a na krém. Blahodárné účinky pro rodičku jsou prokázány po celý život,“ uvedla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.