Kvůli nepozorné chodkyni si Filip zlomil páteř! Chce zpátky do života... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kvůli nepozorné chodkyni si Filip zlomil páteř! Chce zpátky do života...

Po nehodě je upoután na invalidní vozík. I tak chce žít naplno.
Po nehodě je upoután na invalidní vozík. I tak chce žít naplno. (Foto Facebook)

Splnil si sen, pořídil si motorku a s větrem se honil o závod. Jenže... I když Filip Vlk (23) z Prahy dodržoval předpisy, boural. Do cesty mu vstoupila nepozorná chodkyně. Skončil na vozíku a nyní sní o návratu do života. V cestě mu ale stojí bariéry.

Svět se s Filipem otočil naruby loni 2. července na pražské křižovatce na Budějovickém náměstí. „Kvůli souhře nešťastných náhod, nepozorné chodkyni, která přecházela křižovatku na červenou, jsem při pokusu vyhnout se jí přeletěl přes řídítka a dopadl na zábradlí,“ popisuje motorkář, který na dvou kolech nebyl vyložený nováček. Jezdil čtyři roky. Po nehodě skončil v nemocnici, kde mu lékaři řekli krutý verdikt: Zlomená páteř! „Mým dnům na dvou nohách a dvou kolech byl konec,“ popisuje Filip. Snaží se maximálně rehabilitovat, aby nemusel být nikomu na obtíž. Touží po autě s ručním řízením. „Je pro mě obtížné se dostávat k lékařům, na rehabilitace, na nákup nebo do školy. Nechci být na nikom závislý,“ vysvětluje. I přes svůj handicap by chtěl žít podobně jako dřív.

Studoval, podnikal...

Než se Filipovi stal vážný úraz, podnikal a zároveň studoval vysokou školu. „Byl jsem člověk, co žil na maximum. Sportoval jsem a žil aktivním životem,“ popisuje. Teď by dle svých slov chtěl ukázat odvahu, lásku, pozitivitu, vytrvalost. „A zároveň i to, že vozíčkáři si mohou užívat života na plný plyn,“ říká.

Půl roku ve špitále a rehabilitačním ústavu

„Po nárazu do zábradlí jsem skončil ve vinohradské nemocnici. Měl jsem zranění páteře, zlomeniny kostí v obličeji a těžký otřes mozku. Po úrazu jsem necítil nohy,“ popisuje Filip. Tomu pak na specializované klinice v motolské nemocnici operovali páteř a po třech měsících ho převezli do Rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Tam strávil další tři měsíce. Nyní je zpátky doma.

Měsíc rehabilitací za 68 tisíc

Rehabilitace mu výrazně pomáhají získávat soběstačnost. Na zdravotní pojišťovnu jich nezíská tolik, kolik by potřeboval. Jen měsíční pobyt na Neurorehabilitační klinice vyjde na 68 tisíc korun. Snaží se proto získat peníze i prostřednictvím sbírky. „Byla by to pro mě obrovská pomoc. Jednoho dne bych se mohl zase připojit k vám,“ říká. Můžete mu pomoct? Podívejte se na: www.donio.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.