Okradl včelaře včelař? Škoda činí přes 80 000 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Okradl včelaře včelař? Škoda činí přes 80 000 korun!

Včely a plástev plná medu. Včelař krádeží přišel asi o 140 kg této sladké potraviny.
Včely a plástev plná medu. Včelař krádeží přišel asi o 140 kg této sladké potraviny. (Foto Policie ČR, ara)

Špatný rok bude mít letos včelař (60) ze Ženklavy na Novojičínsku. Přijde zřejmě až o 140 kilo medu. Zloděj mu totiž nedávno ukradl sedm úlů i s jejich pracovitým společenstvem. Muž se z toho nervově zhroutil.

„Je to náš člen a včelaření zasvětil celý život. Pachatel krádeže musel být z blízkého okolí, znal situaci. Jak jinak si vysvětlit, že si vybral ze zhruba třicítky úlů jen ty s nejsilnějšími včelstvy,“ řekl Aha! předseda štramberských včelařů Vít Melčák. Policie vyčíslila škodu na necelých 50 tisíc korun. Na tolik muž odhadl cenu sedmi ukradených úlů a včelstev. Moře práce a času postiženému muži však nikdo neuhradí. Navíc, pokud bude dobrá sezona, mohl mít podle Víta Melčáka ze sedmi včelstev až 140 kg medu.

Bral u kostela

Jeho kolega Václav Němec tipuje, že zlodějem byl také včelař. A zkušený. „Svoje úly si většinou poznáme, takže se spolu s našimi členy budeme mít na pozoru a třeba je najdeme,“ doplní předseda. „Úly stály nedaleko kostela, ale u neobydleného domu. Po pachateli pátráme a s prosbou o pomoc se obracíme i na veřejnost,“ dodal mluvčí policie René Černohorský.

Ztráta na medu

Zanedbatelná není ani škoda za nevyrobený med. Pokud by včelař z ukradených úlů opravdu získal 140 kilo medu, mohl by přijít až o 32 tisíc korun. Cena letního medu činí 180 až 230 korun za kilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.