30 let od loupeže století: Čtyři díla Picassa policisté vypátrali | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

30 let od loupeže století: Čtyři díla Picassa policisté vypátrali

Karel Kalivoda (vlevo) a jeho kolegové se třemi zachráněnými díly.
Karel Kalivoda (vlevo) a jeho kolegové se třemi zachráněnými díly. (Foto Aha! – D. Černovský, archiv K. Kalivody, ČTK/ M. Krumphanzl, Wikipedie, ara)

Před 30 lety ukradli čtyři obrazy legendárního malíře Pabla Picassa (1881 – 1973). Ty už tehdy měly astronomickou hodnotu 1,7 miliardy korun! Jenže lupiči se z nich dlouho neradovali, policisté je i díla během několika měsíců vypátrali. Byla to zatím největší krádež obrazů v Česku.

Psal se rok 1991, po více než 20 letech se otevřely hranice, lidé se mohli konečně beze strachu podívat k sousedům. S tím se ale zvětšilo i odbytiště různých překupníků a pašeráků. Sbírky českých galerií a památek pro ně představovaly lákavou kořist. Pro ten vůbec nejhodnotnější lup si partička lumpů došla 6. května 1991 do sbírky francouzského umění Národní galerie. Ta byla tehdy umístěna ve Šternberském paláci na pražském Hradčanském náměstí.

Auto hořelo

Lupiči šli přes Jelení příkop, který tehdy nebyl hlídaný, zadní vchod prorazili kamennou lavičkou. Ze zdi vzali čtyři obrazy Picassa s názvy Absint a karty, Mandolína a sklenice pernodu, Stůl s pohárem a Přístav Tadaques. Naložili je do kradeného auta, kterým odjeli. Když ho už nepotřebovali, zapálili ho, aby zahladili stopy.

Hloubětín a Německo

Pražská policie po pachatelích i obrazech začala ihned pátrat. Díky informátorovi z podsvětí přišli třem lupičům na stopu. „Jeden z nich, na první pohled slušný člověk, navíc dělal nějakého funkcionáře, přiznal naplno: obrazy jsou v Hloubětíně v tom a tom panelákovém kvartýru, schované ve stropě v koupelně,“ vzpomínal pro Blesk kriminalista Karel Kalivoda mladší, který na případu tehdy pracoval. Policisté tam ihned vyrazili a tři z obrazů tam sice bez rámů, ale neporušené, našli dva měsíce po krádeži. Čtvrtý vypátrali ve skříňce úschovny v Bavorsku. Do Prahy se vrátil v listopadu 1991.

Vyšetřování s proutkaři

Krádež byla velkou senzací mezi různými senzibily. „Hlásili se na policii, že úkryt znají, a protože šlo o velikou škodu, nemohli jsme před nimi zavírat dveře,“ vysvětlil Kalivoda. „Například přišla ženská, zatočila virgulí a tvrdila, že obrazy jsou na ubytovně Vietnamců ve Znojmě. Samozřejmě, nic tam nebylo,“ popsal Kalivoda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.