Největší mimopražská expozice Dalího s výhledem na Baťovo město | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Největší mimopražská expozice Dalího s výhledem na Baťovo město

Dalí se objevil u Obchodního domu ve Zlíně ve 3D.
Dalí se objevil u Obchodního domu ve Zlíně ve 3D. (Foto Aha! - Slávka Červená, ČTK)

Jedinečná díla španělského malíře Salvadora Dalího (1904 – 1989) lze spatřit na střeše obchodního domu ve Zlíně. Kromě umění si návštěvníci užijí i jedinečný výhled na Baťovo město.

„Jde o největší mimopražskou expozici a představuje více než stovku jeho prací. Průřez tvorbou této světové ikony surrealismu. Návštěvník uvidí jeho díla od grafik, obrazů přes sochy až po užité umění. Vystavena je i snad nejznámější litografie s tématem tekutých hodin či návrhy flakonů na parfémy ve tvaru ženských rtů,“ uvedl kurátor výstavy v Galerii Desítka Pavel Chmelík. 

Nechybí soubor 50 ilustrací k Dantově Božské komedii nebo grafiky s jeho životní láskou Galou. Součástí jsou sochy od Josefa Nálepy a velkoformátové fotografie, které pořídil v Paříži v roce 1969 český fotograf Václav Chochola. „Sám Dalí z nich byl nadšen a velmi si jich cenil,“ poznamenal Chmelík.

Kurátor Pavel Chmelík s fotkou Dalího, kterou v Paříži pořídil Václav Chochola.

Kdo byl Dalí

Narodil se ve vesnici Fugueres v Katalánsku, kde je dnes jeho muzeum. V Paříži se v roce 1926 setkal s Pablem Piccasem, který ho seznámil s avantgardními umělci. V té době si Dalí nechal narůst svůj pověstný knír. Celoživotní partnerkou mu byla o deset let starší Gala (rozená Jelena Ivanovna Diakonova), původem Ruska, která výrazně ovlivnila jeho tvorbu a starala se o prodej jeho děl. Často ji portrétoval. V tvorbě používal řadu symbolů. Známé jsou například roztékající se hodiny. Inspiroval ho prý roztékající sýr camembert. Po smrti Dalí odkázal své dílo a majetek španělskému státu.

Neodolala ani Chantal Poullain

„Salvador má nádherné kousky. Patří do mé kultury. Jsem nadšená, že tu mohu být. K umění mám vztah. Vždyť máma je sochařka a malířka, sestra sochařka a otec byl architekt a umělecký kovář,“ konstatovala herečka Chantal Poullain (66). Ze Zlína si odvážela několik publikací.

VÝSTAVA SALVADOR DALÍ

  • Kde: Galerie Desítka, OD Zlín
  • Kdy: denně 10 až 18 hodin, do 8. září
  • Za kolik: 150 Kč, snížené 70 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.