Safari Park odchoval prvního medojeda ve své historii: Pije mléko, maso zkoumá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Safari Park odchoval prvního medojeda ve své historii: Pije mléko, maso zkoumá

Máma s požitkem hýčká potomka na svm břiše.
Máma s požitkem hýčká potomka na svm břiše. (Foto SPDK/Kateřina Bílková)

První mládě medojeda kapského v historii Safari Parku ve Dvoře Králové se už batolí po boku mámy Beebee. Přinesl ho Ježíšek na Štědrý den. Terpve nyní ho ale ostražitá matka ukázala chovatelům.

Beebee potomka dva měsíce úzkostlivě hlídala a skrývala. Až nyní se od něj začíná vzdalovat. „Proto teprve teď můžeme s jistotou říct, že jde o samce,“ říká zooložka Gabriela Linhart. Chlapeček, který je stále plně závislý na mámě, se má k světu. Nedávno začal vidět, a tak si vše zvědavě prohlíží. I když ho máma stále kojí, prcek už zkoumá i voňavé maso. „V poslední době si ho samice s oblibou pokládá na břicho, zatímco sama odpočívá,“ popisuje medojedí idylku zooložka. Radost z nového přírůstku je ve Dvoře o to větší, že medojedy za poslední rok nemnožila žádná jiná zoo na světě.

Děsí lvy

Medojedi patří mezi obávané živočichy. Kvůli jejich urputnosti a velmi silnému stisku čelistí se jich obávají i lvi.

Med, ale i jedovatí štíři

Díky silným drápům, s jejichž pomocí v přírodě mj. dobývají podzemní hnízda divokých včel při honbě za medem, dovedou medojedi rozhrabat i velmi tvrdé materiály. Pozoruhodná je i jejich odolnost vůči rozličným jedům. Díky tomu si pochutnají i na jedovatých hadech a štírech.

Láska na první pohled

Rodiče, samce Tysona (15) a samičku Beebee (13), získal safari park loni z Anglie. Okamžitě po nastěhování do nového domova si padli do oka, skvěle se zabydleli a brzy se začali pářit.

Malý medojed začíná v těchto dnech více lézt, takže brzy začne chodit do výběhu a – kdyby bylo otevřeno – mohli by ho vidět i lidé. Video zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.