Pavel Jelínek (45) s rodinou jako žabí ochranka: Tisíce jich díky nim přežijí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pavel Jelínek (45) s rodinou jako žabí ochranka: Tisíce jich díky nim přežijí

Tak co, mámo, zvládneme to?
Tak co, mámo, zvládneme to? (Foto Aha! – Jan Michalík, Alena Kiedroňová, Kristýna Copjanová)

Žáby budou rodině Jelínkových z Vrbna pod Pradědem jistě kuňkat z rybníku hlasité »děkujeme«. Tisíce z nich přežijí jen díky nim. Jelínkovi je totiž přenáší přes frekventovanou silnici, kde obojživelníkům hrozí bolestivá smrt pod koly aut.

Právě nyní jsou Jelínkovi v plné polní, protože migrace obojživelníků i kvůli páření začíná. „Upevňujeme kůly a natahujeme plachty, po kterých žáby sklouznou do zakopaných kbelíků. Z nich je vylovíme, spočítáme, přendáme do přepravek a u rybníku vysypeme,“ líčí Pavel Jelínek (45).

Vadil jim zápach

K ruce má Pavel při záchraně obojživelníků dvě děti, manželku a někdy i sousedy. „Lidi z okolí dříve trápil zápach z přejetých a na silnici rozkládajících se žabích těl. Teď tu mají čisto,“ vysvětluje hlava rodiny.

Zachrání 7500 žab

Žabí populaci ve spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Jeseníky takto zachraňují Jelínkovi už pátým rokem. V průměru pendlují s kbelíky třikrát denně a za jednu migrační sezonu přenesou kolem 7500 obojživelníků.

Smrtící rande na silnici

K nejpostiženějším obojživelníkům patří ropucha obecná. „Je pomalá, a samci navíc čekají na silnicích na samice. Nevadí však jen rychlá auta na hlavních tazích, kde jsou bez příslušných opatření žáby ztracené. I jeden pojezd traktoru v nevhodnou dobu po polní cestě zabije spousty žab,“ tvrdí mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

I tak populace slábne

V Moravskoslezském kraji je zhruba 40 kritických úseků silnic, kudy migrují ropuchy, skokani, ale také mloci, čolci či rosničky. O jejich transfer se starají dobrovolníci z pověření Agentury ochrany přírody a krajiny i krajského úřadu. „I přes tuto snahu populace obojživelníků slábne,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Jak žáby nepřejet?

Vyhnout se jim dá na vedlejších silnicích se slabším provozem. „Žabku lze minout mezi koly. Zpravidla zůstane sedět na místě, oslněna reflektory,“ poradil herpetolog Adam Procházka. Manévrování bude snadnější při snížení rychlosti na 30 až 50 km/h. „Možná tím nějakému ropušákovi přidáte 20 let života,“ doplnil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.