Úspěch českého přírodovědce: OBJEVIL NEPOPSANOU ROPUCHU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úspěch českého přírodovědce: OBJEVIL NEPOPSANOU ROPUCHU!

To je ona, »nová« ropucha Atelopus fronterizo.
To je ona, »nová« ropucha Atelopus fronterizo. (Foto pro Aha! – Milan Veselý)

Dosud nepopsaný druh ropuchy objevili vědci v nepřístupných oblastech provincie Darién v Panamě. A pro našince je to zpráva o to zajímavější, že na ní měl lví podíl i Milan Veselý z olomoucké přírodovědecké fakulty.

„Nazvali jsme ji Atelopus fronterizo. Druhové jméno fronterizo odráží název, kterým domorodí obyvatelé označují někoho, kdo žije poblíž hranice,“ prozradil Veselý. „Zároveň však používají toto označení i pro příslušníky panamské pohraniční vojenské policie sloužící v Dariénu, kteří zajišťují bezpečnost v této neklidné části Panamy. Právě bez jejich logistické podpory by byl náš výzkum nemožný,“ dodal na vysvětlenou. Nově objevená ropucha patří k rodu Atelopus. Že jde o doposud neznámý druh, se vědcům podařilo zjistit díky molekulární analýze odebraných vzorků tkáně.

Pozoruhodná a ohrožená

Ropuchy rodu Atelopus patří i díky svému výraznému a pestrému zbarvení k nejpozoruhodnějším žábám. Ale zároveň i nejohroženějším. Vždyť 97 % známých druhů ropuch tohoto rodu je řazeno do kategorie ohrožených, kriticky ohrožených nebo vyhynulých živočichů. I nově objevená ropucha se tak automaticky dostala na seznam ohrožených druhů.

Přečtěte si
-bello-
30. 7. 2021 • 10:11

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.