Celosvětově ohrožené žáby: Najdou nové útočiště na Českolipsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Celosvětově ohrožené žáby: Najdou nové útočiště na Českolipsku!

Kuňky potřebují ke svému životu stojatou vodu a hodně slunce.
Kuňky potřebují ke svému životu stojatou vodu a hodně slunce. (Foto Jaromír Maštera, Aneta Mašterová a Filip Šálek)

Kuňky ohnivé, které jsou vzácné nejen v Česku, ale i v Evropě, si nyní u nás polepší. V okolí České Lípy na řece Ploučnici pro ně totiž letos vybudují desítky nových tůní. A právě tady se žabky budou moci v klidu rozmnožovat bez toho, aby je člověk nebo predátoři ohrožovali.

Kuňka ohnivá je náročná na prostředí, ve kterém žije. „Jde výhradně o mělké a zarostlé stojaté vody, které musejí být také dobře osluněné. To však v současné době splňuje málokterý rybník, a tak jsou pro kuňky významným stanovištěm i tůně,“ řekl k výskytu žab mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička. Na Českolipsku proto vzniknou desítky tůní za více než tři miliony korun. Nově vzniklé plochy budou dobře prosvětleny a pravidelně se budou kosit. Liberecký kraj už v roce 2018 zlepšil prostředí pro život kuněk kácením náletových dřevin a kosením rákosí u několika rybníků. „V nich byli hned následující jaro k zastižení nejen samci kuňky ohnivé, ale i další druhy obojživelníků,“ doplnil Jan Mikulička. Na vznik zhruba sedmi desítek tůní získal kraj evropskou dotaci.

Oranžová břicha

Kuňka ohnivá je celosvětově ohrožený druh. Vyskytuje se především v Evropě od Ruska po Německo. V Čechách se v poslední době začalo kuňkám dařit také na severu, kde před několika lety vůbec nežily. Právě díky vzniku nových tůní a ideálního prostředí pro rozmnožování se její populace přesunula i na Českolipsko. Kuňka má charakteristické tmavé zbarvení na břiše s oranžovým až oranžovožlutým mramorováním.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.