Žena z Opavy i vlastní naivitou přišla o 5,5 milionu korun: Seniorku (72) obrali o dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Žena z Opavy i vlastní naivitou přišla o 5,5 milionu korun: Seniorku (72) obrali o dům!

Luxusní dům, o který seniorku podvodníci promyšleně připravili.
Luxusní dům, o který seniorku podvodníci promyšleně připravili. (Foto Aha! – Karel Janeček)

„Kterak bankovní úřednice přišla o lukrativní nemovitost v Opavě.“ Tak popsala žalobkyně Barbora Zajícová kauzu, za níž včera u krajského soudu padly nepodmíněné tresty.

Příběh začal před jedenácti lety, kdy Roman B. (52) a jeho komplic Aleš B. (62) obrali bývalou pokladní banky Šárku K. (71) o rodinný dům s příslušenstvím v luxusní čtvrti za 5,4 milionu. Přiměli ji, aby vše převedla na podnikatele Aleše B. a jeho manželku. „Svou přesvědčivostí a výmluvností ji přesvědčili k nelogickému kroku, aby na čas převedla nemovitý majetek na jednoho z nich a jeho ženu. Poškozená přišla o nemovitost částečně dík své naivitě, možná i hlouposti, jak přiznala,“ řekla žalobkyně Zajícová. Podvodníci důchodkyni namluvili, že budou moct díky převodu sehnat půjčku. Tou měl Roman B. splatit 2 750 000 korun, které si od ní předtím napůjčoval. Splacení dluhu se nedočkala, ani peněz za prodej domu. Majetek ženě dodnes také nevrátili. Odsouzení podvodníci všechno popírají, i když je usvědčují výpisy z účtů i katastru. „Za převod nemovitostí poškozená neobdržela nic. Výpovědi obžalovaných považujeme za nevěrohodné,“ sdělila předsedkyně senátu Natálie Tognerová. Romanovi B. proto 2,5 roku a Alešovi B. ještě o rok víc ve věznici s ostrahou. První muž se odvolal, druhý k soudu nepřišel, omluvil se.

Opatrnost se vyplatí

Policisté a kriminalisté apelují v souvislosti s tímto případem na širokou veřejnost, hlavně však na seniory. „Aby byli všichni velmi obezřetní a ostražití při kontaktu s cizí osobou, a to nejen na ulicích, ale hlavně v místě svého bydliště, tedy ve svých bytech a v rodinných domech,“ varoval policista René Černohorský. V žádném případě by si lidé neměli cizí osobu nebo osoby pouštět do bytu či domu, neměli by uzavírat podivné smlouvy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.