Jaro probouzí včely... Ale jak to s nimi bude letos? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaro probouzí včely... Ale jak to s nimi bude letos?

O včely se stará Aleš Křovina denně.
O včely se stará Aleš Křovina denně. (Foto archiv rodiny Křovinových)

Přicházející jaro a první teplejší dny probouzí k aktivnějšímu životu nejen lidi, ale také včelstva. Dost o tom ví Aleš Křovina (48) z včelí farmy v Dolánkách u Turnova. Ten má včelstev hned kolem pět set padesáti.

Známe je všichni. Včely, bzučivý hmyz, který létá z květu na květ a sbírá pyl. Po mrazivé zimě se nyní vrací zpátky na louky a zahrady. Probouzí se. Pro včelaře to znamená jediné. Začíná sezona a je třeba se o pilný hmyz starat.

Med a medovina

Aleš Křovina má včelí farmu nedaleko Turnova v obci Dolánky. Med stáčí podle nejmodernějších technologií, pomocníkem mu je automatická stáčečka medu, nebo linka na jeho vytáčení. Přímo na farmě se prodává druhový med, a to například malinový, ostružinový, lesní nebo slunečnicový. Je tu k mání také medovina, nebo domácí mošt.

Vstává už ve tři

Zpátky ale ke včelám. Ty se v těchto dnech začínají připravovat na první sběr pylu. Líhnou se nové mladé dělnice, které tak posílí včelstvo. Důležité pro roj je mít dostatek vody, kterou pokud není zbytí, musí zajistit včelař. O všech svých pět set padesát včelstev se stará Aleš Křovina denně. Přes léto vstává ve tři hodiny ráno a celý den je u úlů. Teď na jaře se musí na roje dohlížet. „Je třeba jim pravidelně kontrolovat zásoby cukru a v případě potřeby je do úlu doplnit,“ říká včelař z Dolánek.

Nepřítel covid

Medové produkty se často používají při léčbě chřipky nebo nachlazení. Loňský covidový rok tak mohl být pro farmu úspěšný, jenže tomu tak nebylo. Na jaře byla farma zavřená a kvůli tomu byla i nižší produkce medu „Bohužel loňský rok byl jeden z nejhorších roků, co se týče produkce medu. V listopadu už jsme neměli co prodávat,“ prozrazuje Aleš Křovina. Letošní rok se odhadovat zatím nedá.

Včelstvo a sběr pylu

Včelstvo se skládá ze včelího díla, plodu, jedné včelí matky, několika set trubců a okolo 60 tisíc včel neboli včelích dělnic. Včelí matka měří 20 – 25 mm a její váha se pohybuje 180 – 260 mg. Včelstvo dokáže za rok nasbírat 25 až 40 kilo pylu. Včely dělnice dokážou sbírat pyl jen několik týdnů, poté uhynou. Pro včely je pyl něco jako pro nás chleba, dodává jim energii. Jako první na jaře včely vylétají pro pyl z vrby.

Od patnácti let

Aleš Křovina má včelí farmu nedaleko Turnova v obci Dolánky. Včelám se začal věnovat v patnácti. Profesionálně on a jeho celá rodina podniká ve včelařství posledních dvacet let.



Přečtěte si
Josef124
22. 1. 2023 • 21:00

My jsme si vloni také pořídili včelstvo a upřimně jsem nečekala, že kolem nich bude tolik práce. Ještě, že je tchán včelař a se vším manželovi pomáhá. Letos to snad už nebude tak nákladné, když všechno máme. Akorát zase objednáme krmení z http­s://ww­w.vc­est.cz­/krmit­ka-a-krmiva-pro-vcely_k21/ a budeme doufat, že se bude včelám dařit stejně jako vloni.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.