Splněný sen V. Luskové: Z kapitánky lodi farmářkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Splněný sen V. Luskové: Z kapitánky lodi farmářkou

Kouzelné místo na samotě, v lůně přírody mezi lesy.
Kouzelné místo na samotě, v lůně přírody mezi lesy. (Foto Aha! – Slávka Červená)

S manželem 11 let provozovali restauraci na lodi na zlínské přehradě. Věra Lusková (48) ale toužila po zcela něčem jiném. Sen se jí splnil. Z pomyslné kapitánky lodi je farmářkou doslova na konci světa.

Podnikání ve městě hodila za hlavu a je z ní úžasná selka. Rodina začala hospodařit na Rajmundově statku, 11 kilometrů od civilizace, nejbližšího města, Velkých Karlovic na Vsetínsku. „Je to dřina, jedeme od rána do noci každý den, bez jakékoliv dovolené. Ale já jsem tu opravdu moc šťastná. Mě to baví, naplňuje,“ chválí si své rozhodnutí Věra. Statek slouží i jako malý penzion, který navštěvují rodiny s dětmi. „Ukazujeme reálný život. Děti jsou u vytržení, když vidí kuřinec, nebo kadit krávu,“ směje se. „Nepoznají husy od kačen. Dospělí se zase ptají: Co je to, při pohledu na našeho vítacího krocana Jožina (2),“ pokračovala. Na valašské samotě stíhá pro hosty napéct buchty, uvařit, natočit pivo. Vzápětí sbírá vajíčka či krmí zvířata. Konec světa je pro ni rájem. „Udělat životní změnu není jednoduché, pokud člověk opravdu po něčem touží, měl by si svůj sen splnit,“ konstatovala.

Pravý český dvorek

Paní Věra s manželem Tomášem (50) a synem (17) stejného jména chovají 30 hus, kterým šéfuje houser Jofré. Jméno dostal podle skřípnutého zobáku. Dále kačeny, slepice, 19 kusů skotu včetně chlupatého skotského náhorního včele s býkem Udem, čtyři lamy, morčata, ovce a afrického pštrosa. Ve voliéře pískají tři korely a káně ze záchranné stanice. Pod statkem jsou »ubytované« čtyři lamy a tři koně. „K projížďkám dospělých slouží Kadmos (15). K zajímavostem patří irský cob, je jich v Česku málo. Šetřili jsme na něj čtyři roky. Klisnička se jmenuje Patch (8), hříbátko Archie. Vozí se na nich děti,“ přiblížila Věra. Nechybí pět psů, osm koček – většinu si rodina vzala ze stanice Dobré ruce Zlín. V králíkárně nechybí ušáci a raritou jsou dvě ochočená prasata Růžena a Jack.

36 hektarů

Paní Věra s manželem a synem (17) obhospodařují 36 hektarů pastvin. Zvířata si poráží sami, aby nezažila stres na jatkách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.