Vlčí farma u Prahy: Tady cvičí šelmy pro Hollywood | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Vlčí farma u Prahy: Tady cvičí šelmy pro Hollywood

Svou náklonnost umí projevit nejen páníčkovi, ale i sami sobě v rámci smečky.
Svou náklonnost umí projevit nejen páníčkovi, ale i sami sobě v rámci smečky. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Lucka Amulett, Marekéta Novak)

Každý režisér občas při natáčení potřebuje k ruce nějaké zvíře, v případě Červené Karkulky třeba vlka. Těch ale není nazbyt, a tak je musí zastoupit psi, kteří jako vlci vypadají... Seznamte se! Tohle je Démon, Nia, Ares a Rebelka, netradiční smečka tří hafanů a jejich malé liščí kamarádky, kterou speciálně pro film cvičí chovatelka Kateřina Siňorová (45) a její dcera Markéta (23).

Uprostřed zahrádkářské osady v malé obci kousek za Prahou byste tuhle bandu asi nečekali. Notabene, když o sobě vlastně vůbec nedává vědět. Žádné strašidelné vrčení či štěkání, žádné kňučení. Vítací ceremoniál neznámé návštěvy sestává pouze ze zběsilého vrtění ocasem a zmateného pobíhání kolem vrátek. A jakmile nám Kateřina Siňorová otevře, zahrne nás vlčí smečka stovkami láskyplných polibků.

Československý vlčák
Jde o poměrně nové plemeno, které vzniklo v 50. letech zkřížením německého ovčáka a karpatského vlka. V kohoutku dorůstá výšky kolem 65 cm a jeho důležitým poznávacím znakem je bílá vlčí maska okolo tlamy. Vyniká zejména svou vytrvalostí, odolností a schopností samostatně jednat. Dožívá se věku kolem 15 let a ve většině případů se těší i pevnému zdraví.

U vlků bych tedy čekala jiné přivítání...
„To nejste sama. Kolem žije spousta lidí, která je vidí jako krvelačný bestie, a teprve když je pozná, zjistí, že jsou to miláčci. Miláčci, kteří ovšem občas přeskočí i dvoumetrový plot nebo vám na zahradě, když nejste doma, vyhrabou celý záhonek s jahodami.“ (smích)

Udělali někdy někomu něco?
„Člověku nikdy. Démonek ale jednou prostrčil hlavu skrz vrata a nějakej pes mu rozerval kus čumáku a natrhl ucho. Od té doby začal být vůči jiným psům dost nedůvěřivý. Jakmile nějakého uviděl, chtěl se rovnou bránit. Takže si musel od psů dát na nějakou dobu pauzu. Odvezla jsem ho na půl roku ke kamarádce na sever Čech, kde absolvoval takový psí detox. Teď už se ho zase nemusím bát pustit navolno.“

Jaké je vlastně československý vlčák plemeno? Jakou má povahu? „Samozřejmě je to kus od kusu. Ale všeobecně jsou to takoví volnomyšlenkáři. Mají svou hlavu, a když mají něco udělat, dobře zvažují, jestli jim to za ten piškot stojí. (smích) I proto to nejsou psi, které byste mohla brát na cvičák jako jiná plemena.“

Ale doma se dají vytrénovat evidentně dobře.
„Musíte vědět, jak na to. Základem výcviku »čéesvéček« je absolutní rovnoprávnost mezi zvířetem a chovatelem. Ten pes prostě musí sám chtít být kvůli vám poslušný. Jakmile si k vám ale najde cestu, bude s váma chtít být u všeho a pořád.“

Jak potom pejsci snáší cizí lidi, když jsou tak fixovaní na své páníčky?
„Když je správně vycvičíte, tak velmi dobře. Hned zkraje se ale musejí socializovat, protože jsou velmi bázliví. Takže jako malá štěňata je musíte brát na Václavák, na Staromák, do metra nebo do tramvaje, aby se nechali cizíma lidma rozmazlovat.“

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.