Medu bude letos málo, sklenice stojí až... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Medu bude letos málo, sklenice stojí až...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Produkce medu je letos podstatně nižší než v předchozích letech. Jen na jihu Čech hlásí včelaři pokles až o 70 procent. Stejná situace je i na dalších místech v Česku. Na vině je deštivé léto a nešetrné průmyslové zemědělství.

Už nyní stojí sklenice medu (950 gramů) od 150 Kč výše, nejčastěji kolem 180 korun. Mnozí dokonce med prodávají i za 220 korun. Je to cena srovnatelná s cenami v Evropské unii. V průměru cena oproti loňsku narostla zhruba o 10 až 20 korun. Řada včelařů letos přitom med vůbec nemá. Spotřebitelé musejí počítat s tím, že se kvůli malé produkci objeví v Česku na pultech med z Číny nebo Jižní Ameriky. „To je i kvůli koronaviru pro spotřebitele nevhodné, protože cizokrajné medy narušují obranný systém lidského organizmu,“ řekl předseda jihočeského krajského koordinačního výboru Českého svazu včelařů Josef Zimen. Kvůli úbytku včel vznikla evropská iniciativa „Zachraňme včely a farmáře.“ Některé obchody v Česku už se k ní připojily a začaly označovat potraviny, které by nevznikly bez včel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.