Hejtmani zachraňují Česko?! Nouzový stav zamítnut, šéfové krajů chtějí pravidla dál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hejtmani zachraňují Česko?! Nouzový stav zamítnut, šéfové krajů chtějí pravidla dál

Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021) (ČTK / Krumphanzl Michal)

Jak zabránit totálnímu kolapsu zdravotnictví poté, co Sněmovna ve čtvrtek odmítla vládě prodložit nouzový stav? Ten má totiž skončit s nedělní půlnocí a s ním i některá drakonická opatření. Otěže teď od vlády zřejmě přeberou šéfové krajů.

Pořádně hořkou pilulku musela spolknout vláda Andreje Babiše (66, ANO), když ji ve čtvrtek odmítli podat pomocnou ruku všichni opoziční poslanci. Ti dospěli k závěru, že kabinet jen dokola protahuje nouzový stav a opatření se míjí účinkem.

Vzali mu moc

„Nebudeme mít nouzový stav? Nebudeme moci omezit shromažďovací právo. Nebudeme moci nařídit pracovní povinnost, když bude nějaká nemocnice kolabovat. Nebudeme moci zavést noční zákaz vycházení...“ lamentoval premiér.

Mají z něj fetiš

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové (36) Adamové si vláda udělala z nouzového stavu fetiš. A lidovecký šéf Marian Jurečka (39) ji včera doplnil, že jsou i jiné páky, jak část z opatření udržet v platnosti i po pondělku. Aby se zabránilo divokému rozvolnění. Zmínil možnost omezení shromažďování, hromadných akcí, dopravy i ubytovacích a stravovacích zařízení. „Armagedon nebude,” shrnul Jurečka, který věří, že vláda se nebude pokoušet o opětovné vyhlášení nouzového stavu.

Je to povinnost

Jenže to je přesně to, co po vládě chce část hejtmanů. „Dikce zákona je jasná, pokud nebezpečí je většího než menšího rozsahu, tak naší povinností je požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (61, ANO). Vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) včera potvrdil, že by takové žádosti vláda nejspíš vyhověla. O dalším postupu včera jednala vláda, k čemu ale ministři došli, nebylo do uzávěrky tohoto vydání Aha! jasné.

Bez nouzového stavu žádné náhrady?

Tím, že opoziční poslanci odmítli hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, zadělali zřejmě na problémy podnikatelům. „Ještě vám připomenu jednu věc, s nouzovým stavem končí kompenzační bonus,“ prohlásila ve Sněmovně ministryně Alena Schillerová (56, za ANO). Ministryně má však záložní plán. „Připravujeme nový kompenzační bonus, který by měl být účinný zpětně od 1. února a být nejen vyšší, tedy 1000 Kč na den, ale zároveň určen širšímu okruhu uživatelů. Tento nový bonus by již neměl být navázán na nouzový stav,“ napsala Aha! Schillerová s tím, že v pondělí má nový zákon přinést na vládu.

Pomoci podnikatelům by měl také tzv. odškodňovací zákon, který přes nesouhlas vládních poslanců včera ve Sněmovně prosadila opozice. Stát by podle této normy měl platit podnikatelům plnou výši pevných nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zastavit. V případě omezení činnosti by to byla náhrada poloviny fixních nákladů.

Toto vše padá

  • Zákaz nočního vycházení od večerních 21 hodin do 5 hodin ráno.
  • Zákaz prodeje v kamenných obchodech a poskytování služeb v provozovnách.
  • Zakázat vstup na sportoviště venku i uvnitř, tedy do fitness center, tělocvičen, bazénů, saun, tanečních studií, ale třeba i na kurty či kluziště.
  • Zákaz pití alkoholu na veřejnosti.
  • Zákaz setkávání lidí z různých domácností.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (13.2. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.