Vakcinace proti covidu v Česku: Vede Praha, průšvih je na Karlovarsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vakcinace proti covidu v Česku: Vede Praha, průšvih je na Karlovarsku

Očkování proti covidu v ČR.
Očkování proti covidu v ČR. (Archiv Blesku)

Jak pokračuje očkování proti covidu? To ukazují data Ústavu zdravotnických informací a statistiky a podle nich vakcinace v Česku zpomaluje. První dávku séra dostává méně lidí, než si vláda stanovila. Více se nyní centra soustředí na »pigáro« druhou dávkou.

Ke středečnímu ránu bylo podle údajů rezortu zdravotnictví naočkováno 382 416 lidí, z toho obě dávky má zatím 105 tisíc Čechů. Podle těchto dat se ale státu nedaří naplnit vládní očkovací plán. V únoru má totiž první dávku dostat nově 271 tisíc a obě pak skoro 350 tisíc obyvatel. A to se s aktuálními dodávkami lahviček do země moc nestíhá. Ty chodí se zpožděním a v menším počtu. „Očkovací látka od Moderny, která měla přijít 15., přijde až 22. 2. Navíc jí bude jen polovina z domluveného počtu,“ napsala Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Dávka dvě má přednost

Kvůli tomu se nijak výrazně nezvyšuje počet lidí s podanou dávkou. Přednost proto v centrech nyní dostávají osoby, které musejí být přeočkováni. V některých dnech byl proto počet podaných vakcín druhé dávky v některých krajích až trojnásobně vyšší než počet nově naočkovaných, jak ukazují data ÚZIS. Nejvíce lidí s oběma dávkami je v Praze a pak v Jihomoravském kraji. Naopak nejnižší počet lidí je kraji v Karlovarském a Pardubickém regionu.

Přehledné tabulky naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (11. 2. 2021)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.