Boj proti covidu: Tři okresy uzavřeny! Co bude dál?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Boj proti covidu: Tři okresy uzavřeny! Co bude dál?!

Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)
Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021) (Úřad vlády ČR)

Už s šestým prosíkem o prodloužení nouzového stavu předstoupila před Sněmovnu vláda Andreje Babiše (66, ANO). Opozice se ale tentokrát zdráhala pomocnou ruku podat. Co by konec omezení, která jsou s námi už od loňského října, mohl znamenat?

Ve středu premiér vzkázal těm, kdo odmítnou hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, který platí jen do neděle, že budou mít na rukou krev. Zviklat šéfy sněmovních stran se snažil ještě před včerejším jednáním Sněmovny. Naléhal na ně i ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO): „Stane se to, že půjdeme naproti té virové nákaze, která v současné době nabírá na rychlosti díky novým mutacím. Uděláme vše pro to, aby se nákaza šířila ještě rychleji i v dalších krajích ČR,“ apeloval.

Opozice ukázala záda

Už předminulý týden komunisté, kteří vládu tolerují, Babišovi vzkázali, ať si pro prodloužení nouzového stavu hledá ve Sněmovně nové spojence. Vláda prý neplní požadavky KSČM. Také další opoziční strany jsou už unaveny z toho, že by měli vládě s nouzovým stavem pomáhat donekonečna. A stěžují si, že jejich návrhy na řešení koronakrize kabinet vždy ignoruje. Čtyři hejtmani za ODS ale naopak včera vyzvali poslance, aby nouzový stav pomohli prodloužit. Jak ale zákonodárci nakonec rozhodli, nebylo do uzávěrky tohoto vydání jasné.

CO PO NEDĚLI MŮŽE BÝT JINAK?

Protiepidemický systém PES Život by se přestal řídit pětistupňovou tabulkou PES, kterou ministerstvo zdravotnictví zavedlo vloni v listopadu. Ostatně už teď pravidla vlastního »psa« ignoruje i vláda...

Obchody a služby

Skončilo by omezení maloobchodu a služeb. Otevřít se tak nejspíš budou moci všechny dosud zavřené provozovny, jako jsou holičství, pedikúry či bazény a wellness centra.

Kultura a sport

Padnou zřejmě také zákazy návštěv kin, divadel či muzeí. Rovněž tak nic by již nemělo bránit provozovatelům horských středisek spustit vleky legálně.

Volný pohyb

Neděle bude asi posledním dnem, kdy budou mít lidé přikázáno být doma mezi 21. večerní a 5. hodinou ranní. Skončilo by i omezení pro shromažďování. Hromadné akce jsou nyní omezené na dva lidi, pokud nejsou z jedné domácnosti.

Školy

Došlo by k plnému obnovení výuky na všech stupních škol. Dosud mohou děti navštěvovat pouze mateřské školy a 1. stupně základních škol. Stát plánoval, že při nasazení antigenních testů se školy zase otevřou.

Nemocnice a pečovatelské domy

Od pondělka bude zřejmě možné bez omezení navštěvovat příbuzné v nemocnicích, domovech pro seniory. Například dnes až na výjimky – třeba kvůli rozloučení se s umírajícím příbuzným – je toto zapovězeno. Zaměstnanci těchto zařízení by se rovněž už nemuseli nechat pravidelně testovat.

Úřady

Zatímco dnes státní a městské úřady fungují jen dva dny v týdnu, nově by se úřední hodiny vrátily do časů před covidem.

 

A S ČÍM NEJSPÍŠ BUDEME DÁL ŽÍT?

Roušky

Na povinnost nosit roušky a respirátory v MHD, obchodech, úřadech, nemocnicích či jiných veřejnosti přístupných místech by konec nouzového stavu žádný vliv mít neměl.

Testování a očkování

Zcela jistě se nazačnou rušit odběrová místa na covid. Zkomplikovat by se ale mohly dodávky antigenní testů pro školy. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD) by se totiž musely jejich dodávky zase standardně soutěžit.

Hospody, kluby a hotely

Kdo se těšil, že hned v pondělí vyrazí do hospody na točené, má zatím smůlu. Podle Hamáčka totiž otvírání stravovacích provozoven nehrozí. A to samé platí i pro hotely. Jejich provoz může regulovat ministerstvo podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

 

Peníze za karanténu: Schváleno!

Takzvaná Izolačka, tedy systém, který má finančně motivovat zaměstnance, aby s nákazou zůstali doma a hlásili hygieně podezřelé kontakty, prošel včera Sněmovnou. Lidé by v závislosti na svém příjmu po dobu deseti dnů v karanténě dostávali čistou náhradu mzdy v rozsahu 208,50 Kč až 370 Kč denně. Například zaměstnanec s minimální mzdou 15 200 korun by se dočkal navýšení o 2085 korun. Ale třeba pracovník s nadprůměrnou mzdu 45 tisíc korun s Izolačkou získá jen 3700 korun navíc. „Je tedy evidentní, že zhruba od úrovně 30 tisíc korun platí, že čím lépe je zaměstnanec placený, tím méně bude na základě izolačky motivovaný k žádoucímu chování,“ uvedl pro Aha! šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Izolačka se ale netýká OSVČ. Na ně se vztahuje kompenzační bonus.

Vláda uzavřela Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko

Ani tam, ani zpátky! Opatření, která uzavírající nejvíce zasažené okresy na západě a severu Čech, začala platit od půlnoci na dnešek. Bez pořádného důvodu nemohou lidé cestovat tam, ani svévolně vyjíždět mimo uzavřenu oblast. Izolaci tří okresů šéf zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) zdůvodnil tím, že je v nich počet nakažených třikrát až čtyřikrát vyšší než ve zbytku země. Místní nemocnice mají navíc plné kapacity, a pacienty tak musí posílat na dlouhé transporty mimo kraj. „Až na výjimky jsme osobám, které v těchto okresech bydlí, zakázali je opouštět a osobám, které zde bydliště nemají, naopak zakázali sem přijet,“ oznámil včera Blatný. Do práce ano, na lyže ne Pro někoho však platí výjimky. Omezení se nebude týkat dětí dojíždějících do škol a jejich doprovodu. Stejně tak se zákazu vyhnout lidé, kteří cestují do práce nebo se musí postarat o své příbuzné a zvířata. Pádným důvodem jsou pak podle ministra i neodkladné cesty do nemocnic, do úřadu, do kostela či na svatbu. Vždy však s potvrzeným účelem cesty. „Když si budete chtít zajet na Trutnovsko zalyžovat, tak vás tam nepustí,“ upozornil Blatný. Nově zavedená opatření mají trvat do konce nouzového stavu. Tedy jen do neděle...

Policie nic netušila

Uzavřené okresy bude podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška kontrolovat 580 policistů na 80 místech. „Zdůrazňuji, že okresy nejsou neprostupně uzavřené. Policie ČR bude na určitých stanovištích příjezdových cest vykonávat namátkové kontroly. Stejně tak pak uvnitř okresu a na vlakových a autobusových nádržích,“ upozornil Vondrášek s tím, že vládní usnesení se k policii dostalo až včera ráno, a strážci zákona tak museli jednat velmi rychle.

Šály a látkové ústenky nestačí

Z nařízení vlády se pro obyvatele tří uzavřených okresů staly nutností respirátory třídy FFP2 a chirurgické roušky. Látkové ústenky podle vlády už dostatečně nechrání. Kabinet navíc rozhodl, že do obou krajů pošle půl milionu jednorázových roušek. „V případě potřeby to můžeme zopakovat,“ uklidnil Blatný. Roušky do okresů poputují ze zásob Správy státních hmotných rezerv a do okresů dorazí během dneška. Hejtmanství je následně rozdají sociálně slabým občanům.

Babiš: Zpackala to Rážová

To, že jsme v bryndě, v jaké jsme, svaluje premiér Andrej Babiš (66, ANO) na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou (59). „Já ji vyzval, aby už konečně hygiena zásadně dělala opatření, včera (v úterý) opakovaně,“ uvedl ve středu. Problém na Sokolovsku, Chebsku a Trutnovsku podle něj trvá dlouho. A otázku, zda je s prací Rážové spokojen, raději premiér nechal bez komentáře. A zdá se, že náměstkyně ministra zdravotnictví nemůže čekat zastaní ani u svého šéfa. „Jestli se mě ptáte na nějaký personální dopad, třeba na hygienu, tak o té kritice vím. Zatím žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo,“ řekl včera ministr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.