Neprávem si odseděl 18 let: Odškodné 75 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neprávem si odseděl 18 let: Odškodné 75 milionů!

2018: Při zproštění viny se Komenda neubránil emocím.
2018: Při zproštění viny se Komenda neubránil emocím. (Foto Profimedia.cz)

Jsem nevinný, já nic neudělal! Tohle zpoza mříží křičí mnozí vězni. Mezi nimi byl i Polák Tomasz Komenda (40), který neustále opakoval, že neznásilnil a nezabil patnáctiletou dívku. Měl pravdu! A za to, že 18 let seděl neprávem, mu teď soud přiznal rekordní odškodné ve výši 13 milionů zlotých (bezmála 75 milionů Kč)!

K údajnému znásilnění a vraždě dívky došlo na novoroční vesnické diskotéce nedaleko Vratislavi v roce 1997. O tři roky později byl Komenda zatčen. Soud neobměkčilo ani jeho jednoznačné alibi, že v době zločinu byl od místa jeho spáchání vzdálen půl hodiny jízdy autem. Tato slova mu dokonce potvrdilo 12 svědků, s nimiž tehdy osmnáctiletý Polák konec roku slavil. Bohužel... Nejdřív vyfasoval 15 let vězení, později mu tento trest ještě o dalších 10 let navýšili.

Před branami věznice na něj čekala matka.

Noční můra

Komendův případ se prokuratura rozhodla prozkoumat až na neustálé naléhání jeho rodiny - až poté potvrdila to, co muž celé roky opakoval: NEVINEN! Jakmile tento verdikt potvrdily i nové testy DNA, byl Komenda v roce 2018 okamžitě zproštěn obvinění a propuštěn z vězení. Jako odškodnění za to, čím vším si musel projít, žádal muž kompenzaci ve výši 19 milionů zlotých (téměř 110 mil. Kč). Většinu z toho mu soud v Opole skutečně přiznal. „Skončila má noční můra. Lidi, kteří mě zavřeli, nemají srdce. Žádné peníze mi nevynahradí těch 18 let,“ uvedl po odchodu ze soudní síně muž, který se ještě může proti rozhodnutí odvolat. Žádné omluvy prý nečeká. „To jsou jen slova. To, co jsem přežil, je jen moje,“ prohlásil. Poté už spěchal domů za synkem, kterého mu partnerka porodila v prosinci. „Chci jen, aby byl tak šťastný, jako jsem teď já,“ dodal.

Chtěl se zabít

Komendův případ šokoval celé Polsko a pravicová vláda ho vyzdvihla jako příklad nutnosti hlubokých změn v soudním systému. Muž se dokonce ve vězení pokusil o sebevraždu. Kvůli drastickým podrobnostem života ve vězení se soud odehrál za zavřenými dveřmi, s vyloučením veřejnosti.

2018: Při zproštění viny se Komenda neubránil emocím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.