Zavřeli ho za vraždu, po 3 letech ho pustili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zavřeli ho za vraždu, po 3 letech ho pustili!

Jan Eliáš je od včera volný.
Jan Eliáš je od včera volný. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Česká justice má další kabát z ostudy? Automechanik Jan Eliáš (28) vyšel včera z bran kriminálu, kde si odpykával 13 let za vraždu brněnské prostitutky (†65).

Svobodného vzduchu se nadechl po třech letech na pokyn Nejvyššího soudu. Ten se podřídil dubnovému výroku Ústavního soudu – a to, že pachové stopy a pochybné svědectví spoluvězně k odsouzení za vraždu nestačí. „K prokázání viny je nezbytné připojit další přímé a nepřímé důkazy tak, aby vytvořily řetězec. To se nestalo. Neprokázaná vina je v právním státě totéž, co prokázaná nevina,“ zdůraznil ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Na další rozhodnutí soudu bude Eliáš čekat na svobodě.

„Trestní věc Jana Eliáše je jedna z dalších, těžko uvěřitelných selhání české justice,“ řekl Aha! Václav Peričevič ze Spolku Šalamoun, který trestní věc podrobně sleduje. Eliášův případ podle něj nápadně připomíná kauzu Lukáše Nečesaného (23), který byl odsouzen na 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Odseděl si dva roky, než Nejvyšší soud rozhodl o jeho propuštění a nařídil nové projednání.

Co se stalo?
Eliáš měl podle obžaloby v roce 2009 znásilnit a uškrtit vodítkem na psy penzistku (†65), která si v Brně-Komíně přivydělávala k důchodu prostitucí. Vražda zůstávala dlouho nevyřešená. Po pěti letech ale kriminálka sebrala Eliáše, který měl za sebou už sedm útoků na ženy. Policisté zjistili, že jeho pachové stopy jsou na vodítku utaženém kolem krku prostitutky i na klice. I když proti němu nenašli detektivové přímé důkazy, podle krajského soudu utvořily nepřímé důkazy ucelený řetězec, který jej usvědčil. Přiznal, že u ženy byl, ale ne v době, kdy k mordu došlo.

Jan Eliáš je od včera volný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.