Prý zabil babičku a tetu! Roman Ševčík (49) tvrdí: Jsem nevinný a »seděl« jsem 30 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prý zabil babičku a tetu! Roman Ševčík (49) tvrdí: Jsem nevinný a »seděl« jsem 30 let!

Roman Ševčík po 11 letech věznění.
Roman Ševčík po 11 letech věznění. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Spolek Šalamoun, reprofoto TV Nova)

Po 30 letech byl z vězení a psychiatrické léčebny propuštěný Roman Ševčík (49). V srpnu 1989 ho soud poslal do kriminálu za dvojnásobnou vraždu. Hovoří se o největším justičním omylu, on prý nikoho nezabil.

Soud tehdy devatenáctiletého mladíka odsoudil i přesto, že proti němu podle spolku Šalamoun nebyl jediný přímý důkaz. Naopak, očití svědci pod přísahou vypověděli, že Roman nebyl v noci na 4. února, kdy se vražda stala, v Brně-Vinohradech, ale spal 20 kilometrů daleko, u své druhé babičky v Křtinách.



Přiznání vymlátili

Zpráva o vraždě tehdy vyšla v brněnském deníku Rovnost: „Veřejná bezpečnost hledá muže 175 až 180 cm vysokého, krátce střižených tmavých vlasů se zastřiženými kotletami.“ Roman Ševčík měří 166 cm, byl blonďák a nosil dlouhé vlasy bez kotlet. Komunističtí esenbáci po měsících tápání pozvali k výslechu Romana, mírně mentálně zaostalého synovce zavražděné. Z něj údajně vymlátili přiznání. „Dokola mne mlátili. Když prý neřeknu, co chtějí, tak mne prý budou bít dál,“ vyprávěl později.

Odvolal, ale šel sedět
„Přiznal se k vraždě, kterou nespáchal,“ řekl Václav Peričevič ze Spolku Šalamoun. Ševčík doznání u soudu odvolal. Ten ho i tak poslal za vraždu Jany L. (†35) a Marie Š. (†62) na 21 let do vězení. Navíc mu přidal devět let psychiatrické léčebny. Z ní vyšel v pondělí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.