Stát prodal rodný dům Antonína Blažka (†57): Tady žil zabiják z Frenštátu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stát prodal rodný dům Antonína Blažka (†57): Tady žil zabiják z Frenštátu

Blažek bydlel v domě s matkou a sestrami. Do Frenšrtátu se odstěhoval v polovině 80. let.
Blažek bydlel v domě s matkou a sestrami. Do Frenšrtátu se odstěhoval v polovině 80. let.  (Foto Aha! – Michal Charbulák, ara)

Na šestý pokus! Státu se podařilo prodat rodný dům Antonína Blažka (†57) – muže, který v roce 2013 vyhodil do povětří panelák ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Budoucí majitel zaplatí za ruinu 60 tisíc korun.

O nevzhlednou barabiznu v centru Liptaně na Bruntálsku neměl dlouho nikdo zájem. Stát ji získal už v prosinci 2016, když řešil dědictví po zemřelém Blažkovi. Ten totiž zahynul v domě, který sám odpálil. Následovalo pět neúspěšných výběrových řízení, ale do domnu po muži, který má na svědomí šest lidských životů, se nikdo nehrnul.

Jediný zájemce

Dům se podařilo prodat až na šestý pokus. Do posledního kola veřejné soutěže se přihlásil jediný zájemce a nabídl 60 tisíc. „Kupní smlouvu podepsaly obě strany před několika týdny a nyní se čeká na schválení ministerstva financí. To může trvat přibližně stejně dlouhou dobu,“ potvrdil včera Aha! Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Sedm mrtvých

Antonín Blažek spáchal otřesný čin v noci z 16. na 17. února 2013. Zamkl vchody do paneláku, zalomil v nich klíče a ve sklepě odmontoval hlavní uzávěr plynu. Poté dům vyhodil do povětří. Exploze zabila na místě tři dospělé a tři děti. Mezi mrtvými byl i Blažek. Jedenáct lidí skončilo v nemocnici, jeden z nich o rok později na následky zranění zemřel.

Víte že…

… poté, co Antonín Blažek při svém děsivém činu zahynul, jeho rodina se dědictví po něm zřekla? Jeho nejbližší ho odmítli i pochovat, pohřben byl na náklady státu.

Spolužačka: Změnila ho havárie

Ivana Ganasová (63) vychodila s Antonínem Blažkem základní školu. „Chodili jsme spolu sem do Liptaně a od šesté třídy pak do Třemešné. Byl to úplně průměrný kluk. Já se s ním zase tolik nebavila, ale pamatuji si, že s kluky ze třídy byl normálně v partě,“ líčila Aha! žena a dodala: „Jezdíval na učiliště podniku Strojosvit do Krnova. Pořídil si motorku a měl na ni nehodu. Od té doby se choval velmi podivně.“





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.