Vakcína zamířila k prvním šťastlivcům: Naočkovali seniory a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vakcína zamířila k prvním šťastlivcům: Naočkovali seniory a...

Nikola Drožová prodělala transplantaci plic, v Motole dostala 29. prosince 2020 vakcínu proti covidu.
Nikola Drožová prodělala transplantaci plic, v Motole dostala 29. prosince 2020 vakcínu proti covidu. (Blesk:Martin Přibyl CNC)

Za první dva dny asi 2500 naočkovaných lidí v Praze a další stovky v Brně. Takové je očkovací skóre Česka. Po vakcinaci zdravotníků se očkovací látky pomalu dostávají i k ostatním. Ve Fakultní nemocnici v Motole včera naočkovali asi 60 pacientů s transplantovanými plícemi.

Nikola po transplantaci plic: Je to vysvobození!

Pro vakcínu si do Motola mezi prvními přijela i Nikola Drožová (25) z Prahy. Té v jejích pěti měsících diagnostikovali cystickou fibrózu – vážnou nevyléčitelnou nemoc, která postihuje dýchací a trávicí soustavu a ničí plíce. Transplantaci plic prodělala už dvakrát, poprvé v roce 2018, plíce se ale neujaly. Druhou podstoupila letos v létě, od té doby je podle svých slov v izolaci. „Očkování je pro mě vysvobozením, konečně si budu moci užívat ty nové plíce,“ řekla Aha!. „Ze začátku jsem měla z vakcíny trochu obavy, bála jsem se, aby ji tělo přijalo. Ale věřím lékařům, a když ti mi očkování doporučili, už jsem neváhala,“ řekla krátce poté, co dostala první dávku. Druhou dostane v lednu.

Ostrava s náskokem

Očkování začalo i ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vakcínu včera jako první obdrželi zaměstnanci špitálu. Původně měla první dávka dorazit až ve čtvrtek. V noci tam ale bylo přes 700 dávek převezeno z Brna. Očkuje se zde ve čtyřech očkovacích centrech. V následujících dnech by pracovníci nemocnice mohli očkovat až 300 lidí denně.

Jedna vakcína pro šest osob

Premiér Andrej Babiš (66, ANO) včera požádal předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky co nejdříve schválila možnost očkovat z jedné ampule vakcíny od firem Pfizer a BioNTech šest dávek namísto nynějších pěti. Proočkovalo by se tak víc lidí. „Potvrdilo se to v USA, tento postup schválilo i izraelské ministerstvo zdravotnictví a od rána mám informace z mnoha českých nemocnic, že se z jedné ampule dá bez problému natáhnout šest dávek,“ napsal na Twitteru Babiš.

V první vlně mají být očkováni zejména zdravotníci z rizikových oddělení, senioři v nemocnicích nebo domovech důchodců. V pražském Motole tak včera očkovací látku dostalo asi 60 pacientů po transplantaci plic, kteří mají oslabenou imunitu. Vakcína včera mimo jiné zamířila i do Domova pro seniory Vychodilova v Brně. Naočkovat se nechala například jednadevadesátiletá Marie Petlachová. „Rozhodla jsem se pro vakcínu, protože jsem už moc stará a nemůžu nic ztratit, jedině získat. Kdybych koronavirus dostala, tak to nepřežiji, protože špatně dýchám a mám srdeční arytmii. Očkování jsem ani necítila, krásně mi to píchli,“ řekla seniorka.

Podle ředitele ústavu Petra Němce je zájem mezi klienty velký. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19 tisíc dávek vakcíny dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Měla by směřovat i do nemocnic v krajích. Podle vakcinační strategie se ostatní lidé z rizikových skupin, jako jsou senioři nebo mladší vážně nemocní, budou do očkovacích center registrovat nejdříve od března příštího roku. Očkování dalších lidí bude záležet na dodávce vakcíny dalších výrobců, kterou bude možné aplikovat v ordinacích praktických lékařů. Strategie jako termín uvádí nejdříve březen 2021.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.