Vakcíny proti covidu: Očkovací plán pro celé Česko-19 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vakcíny proti covidu: Očkovací plán pro celé Česko-19

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

V České republice se začíná očkovat proti koronaviru. Na koho se dostane nejdříve? Je očkování povinné? A platí se za něj něco? Aha! přináší odpovědi na nejdůležitější otázky.

Prvních 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech k nám dorazilo v sobotu ráno. Vakcinace začala v neděli a jen za ten den dostalo vakcínu proti covidu-19 dostalo přibližně 1260 lidí. Hlavní nápor ale přijde v březnu a stát proto od února spustí centrální rezervační systém podobný tomu, jaký funguje pro objednání se na antigenní testy. Řada občanů, zejména starších ročníků, si však nedokáže poradit s internetem, nebo ho ani nemá. I na ně ale bude pamatováno. „Lidé budou mít možnost se objednat i prostřednictvím linky 1221,“ uklidňuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO).

Otázky a odpovědi o očkování

Kolik očkování stojí? Očkování proti Kvidu-19 je zadarmo, resp. je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Je vakcinace povinná? Je dobrovolná. Není ale vyloučeno, že ten, kdo ho podstoupí, bude moci později třeba snadněji cestovat do zahraničí.

Kam se píchá? Sérum se vpravuje do těla velmi tenkou jehlou přes deltový sval (rameno »nedominantní« ruky). Praváci ji tedy dostanou do levého ramene, leváci do pravého.

Je nutné očkování po prodělaném covidu? Když se člověk z covidu-19 uzdraví, je chráněný asi 90 dní. Poté by měl jít nechat očkovat.

Kdo se očkuje nejdřív? Jako první dostávají vakcínu lidé nad 65 let věku v nemocnicích nebo ústavech. S nimi i zaměstnanci zeřízení, která o ně pečují. Přednost mají i chronicky nemocní. Po nich přijdou na řadu policisté, hasiči, vojáci, hygienici, učitelé, inspektoři ČOI, ale i členové krizových štábů, ministři a politici ve vysokých funkcích.

Jaké diagnózy mají přednost? Lidé s plicní fibrózou, vysokým tlakem, cukrovkou, obezitou s BMI vyšším než 35, či závažnými srdečními onemocněními či onemocněními ledvin. Vakcínu dostanou přednostně i ti, kteří kvůli své nemoci, nebo proto, že jsou po transplantaci, užívají léky, které mají vliv na imunitní systém. S očkováním se počítá i pro těžce postižené, kteří jsou nepohybliví.

Kdo rozhoduje o pořadí? O pořadí chronicky nemocných a seniorů rozhodne praktický lékař, který by měl vycházet z diagnóz a aktuálního zdravotního stavu pacienta.

Kdy se dostane na běžného občana? Běžná populace by se měla začít ve velkém očkovat koncem března. Do Česka by nejpozději v lednu mělo dorazit přes 350 tisíc dávek vakcíny od fi rem Pfizer a BioNTech. Celkem by mělo být očkování dostupné pro 8 953 000 občanů.

Jedna, nebo dvě dávky? Většina vakcín se podává ve dvou dávkách s odstupem 21 dnů. Odborníci však zvažují, zda nebude stačit jen jedna dávka. Analýza amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv uvádí, že u látky společností Pfi zer a Moderna by mohla být použita jen jedna injekce.

Co když se mezi první a druhou dávkou dostaneme do kontaktu s nakaženým? Můžeme se nakazit. Klinická hodnocení uvádějí, že člověk je kompletně chráněn až týden po druhé aplikaci očkovacího séra.

Jak dlouho trvá očkování? Přibližně 45 minut. Doktor musí s očkovaným probrat jeho zdravotní stav, aby zjistil, jestli nemá alergii či jiné zdravotní problémy. Zhruba po 10 minutách člověk dostane sérum. Očkovaný pak musí dalších 15 až 30 minut čekat před ambulancí, jestli nedostane na vakcínu alergii nebo jinou reakci. Poté lidé dostanou certifikát o provedeném očkování.

Mají očkovaní nějaké výhody? O tom, jak by měli být lidé motivování k tomu, aby se nechali očkovat, odborníci zatím diskutují. Podle epidemiologa Romana Prymuly (56) budou mít očkovaní zřejmě možnost chodit na akce a vstupovat do různých prostor, aniž by se museli prokazovat negativním testem. Roušky však budou ještě nějakou dobu zřejmě povinností.

Očkují se i děti a těhotné ženy? Zatím ne, jelikož schvalování léčiv pro těhotné a děti podléhá velmi přísným pravidlům a ta zatím není technicky možné dodržet.

Kde lidé najdou složení vakcín? Na požádání by ho měl poskytnout lékař, který vakcínu aplikuje. Složení je ale také dostupné na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Básnička písničkáře-seniora

Očkování podporuje i spisovatel, semaforský herec a písničkář Josef Fousek (81). Ten pro čtenáře Aha! napsal tuto básničku...

Lidi já jsem důchodce

nepodléhám splínu

nejsem český posera

čekám na vakcínu.

Obyčejným důvodem

říkám logicky

nechci aby covid byl

u nás na vždycky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.