Aha! představuje vánoční stromy ČR: Který je nejkrásnější? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha! představuje vánoční stromy ČR: Který je nejkrásnější?

Plzeň
Plzeň (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Čas adventu je v plném proudu, za pouhých 14 dnů tu máme Štědrý večer a s ním i dárečky pod vánočním stromkem. Ovšem zatímco většinu z vás jeho koupě, vztyčení a zdobení teprve čeká, na náměstích napříč republikou už smrky, jedle či borovice svítí. Aha! představuje výběr z vánočních stromů z celého Česka a na vás je vybrat si ten nejkrásnější.

České Budějovice

Dle různých anket mají v Budějovicích dlouhodobě jedny z nejhezčích stromů. Tentokrát historické náměstí Přemysla Otakara II. zdobí 13 metrů vysoká kavkazská jedle z Nemanic. Tradiční staročeské trhy a ledové kluziště kolem kašny se Samsonem ale letos ze známých důvodů chybí. Na trhy se musí lidé vydat do bývalých Žižkových kasáren.

Plzeň

Velké sněhové vločky letos poprvé zdobí vánoční strom v Plzni. Jedle bělokorá stojí na náměstí Republiky před chrámem sv. Bartoloměje a přivezli ji sem z Kařezu na Rokycansku. Jako loni jsou na ní instalovány LED žárovky a na vrcholu září bílá hvězda, stromu dominuje bílé světlo a studené barvy. 

Karlovy Vary

Vánoční strom stojí před festivalovým hotelem Thermal. „Jde o 15 metrů vysoký a zhruba 30 let starý stříbrný smrk. Strom věnovala městu paní Ivanka Míčková, která jej kdysi vyhrála v tombole na mysliveckém plese,“ říká mluvčí magistrátu Helena Kyselá. Slavnostní rozsvícení proběhlo online první adventní neděli.

Třinec

Patří k těm městům, která mají výhodu. V Třinci nemusejí vánoční strom odnikud vozit a složitě upevňovat, jedle tu roste přímo v rohu náměstí Svobody. Na Vánoce ji město nazdobilo dvěma tisíci světly ve tvaru kapajících rampouchů.

Brno

Na centrálním náměstí Svobody stojí 12 metrů vysoká jedle z Bílovic. Rozsvícena byla 27. listopadu, otevření stánků, kterých je letos na brněnských náměstích 125, se lidé dočkali až 3. prosince. Vzhledem k letošní specifické situaci v nich ale koupí jen řemeslné výrobky.

Kadaň

Jako každý advent mají na Mírovém náměstí hrající strom. Každou hodinu spustí vánoční melodie, přičemž v nabídce jich má tři stovky. Zdejší sváteční atmosféru bude zpříjemňovat až do Tří králů.

Havířov

Největší z letošních tří havířovských stromů je na náměstí Republiky. „Je to jedlička ze zahrady soukromého vlastníka, který strom daroval. Tentokrát máme strom z Prostřední Suché,“ řekla Iveta Grzonková z magistrátu. U stromku najdete i betlém, zvoničku nebo schránku na Ježíškovu poštu.

Praha

Smrk ztepilý z Kamenného Přívozu se na Staroměstském náměstí rozzářil 27. listopadu. Zdobí jej 6 km vánočních řetězů, 40 velkých hvězd, 300 vánočních koulí a třímetrová špice. Po svátcích ho dostanou žáci střední školy na Jarově a vyrobí z něj nábytek pro některé z pražských zařízení sociálních služeb.

Jirkov

Patnáctimetrový smrk se pyšní zajímavým příběhem. Městu ho darovali manželé Marie (73) a František (76) Hoffmannovi z Chomutova. Vysadili ho před 45 lety pro syna Martina (50), když mu bylo pět let. Paní Marie si ze stromu schovala šišky a zkusí vypěstovat jeho pokračovatele.

Ústí nad Labem

Vánoční strom na Lidickém náměstí se rozsvítil první adventní neděli. Podobně jako jinde i tady organizátoři kvůli koronaviru přesný čas rozsvícení tajili, aby se na náměstí neshlukovali lidé. Atmosféru ústeckých Vánoc umocňují světelné labutě v prostoru kašny před budovou magistrátu.

Ostrava

Hned několik vánočních stromů se tradičně objevilo v Ostravě. Dva umělé rozsvítili v centru, konkrétně na Masarykově náměstí v rámci největších ostravských vánočních trhů a na Prokešově náměstí před Novou radnicí. U lidí boduje také živá jedle bělokorá na Náměstí Ostrava-Jih (na snímku). Mezi anděly je před stromem portál se jmelím, kde se mohou páry políbit pro štěstí.

Břeclav

Tu pravou vánoční atmosféru nasajete v parku Sady 28. října. Zdobí ho nejen vánoční strom, který tu přímo roste, ale září zde i další stromy, keře a dokonce kašna. Na zemi jsou obrovské světelné koule a neschází ani tradiční dřevěný betlém.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.