Úspěch trojské botanické zahrady: Vyrašila lososová šištice... po 20 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Úspěch trojské botanické zahrady: Vyrašila lososová šištice... po 20 letech!

Šištice je krásně losově zbarvená.
Šištice je krásně losově zbarvená.  (Foto Botanická zahrad hl. m. Prahy)

Když se řekne šiška, každému se vybaví obyčejný hnědý plod jehličnanů. V trojské botanické zahradě je však ke spatření unikátní lososově zbarvená šištice, kterou vytvořila cykasová rostlina, navíc poprvé ve svých dvaceti letech.

Rostlina druhu Encephalartos ferox je vysoce atraktivní druh s krásným olistěním. „Velmi nápadným rysem jsou nádherně oranžově zbarvené samičí šištice, asi nejkrásnější ze všech cyklů,“ uvedl náměstek pro odbornou činnost zahrady, RNDr. Vlastík Rybka, Ph.D. A právě tento skvost mohou návštěvníci obdivovat v Ornamentální zahradě. Cykasy mají mimo jiné i samčí šištice. „Ty ovšem dospívají obvykle dříve, vytvoří mnoho pylu a poté odumřou. Naopak samičí rostlina musí ještě následně investovat mnoho energie pro dozrání velkých semen, kterých může být i více než sto,“ dodal Rybka.

Mouka z rostlin

Africký rod Encephalartos patří mezi pěstiteli cykasů k nejoblíbenějším, protože má největší rozmanitost vzhledu listů i šištic. Celkem zahrnuje 63 druhů, které dorůstají od sotva jednoho metru až po více než deset metrů. Název je odvozen z řečtiny a v překladu znamená chléb v hlavě, což odkazuje na použití dřeně těchto rostlin k získání mouky.

Víte, že...

...cykasy patří mezi nejstarší živé organismy na světě? Kdysi dominovaly v rostlinné říši podobně jako dinosauři v živočišné. Spolu s dinosaury většina cykasů na konci druhohor vyhynula.

Ukrývá se uprostřed mezi listy.

Rostlina je vzdálené příbuzná jehličnanům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.