Děsivý výbuch v Bejrútu: Odmrštěná auta létala až do třetího patra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Děsivý výbuch v Bejrútu: Odmrštěná auta létala až do třetího patra!

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí (Reuters)

Právě dnes je to 75 let, co prvním užitím atomové bomby v historii Američané srovnali na konci války Hirošimu se zemí. A ke zkáze japonského města přirovnávají očití svědkové úterní masivní výbuch v Bejrútu.

Úterní mohutná exploze v libanonském hlavním městě si vyžádala nejméně 100 mrtvých a tisíce zraněných. Svědci hovoří o apokalypse. Lékaři ošetřují stovky zraněných na ulici. Explozi bylo slyšet až na Kypru. Východní část Bejrútu připomíná válečnou zónu, a to i čtyři kilometry od epicentra výbuchu! Rozsah zkázy překvapil i bejrútského guvernéra, který pár hodin po explozi dorazil na místo. „Připomíná mi to, co se stalo v Japonsku. V Hirošimě a Nagasaki,“ uvedl Marwan Abboud a před novináři neskrýval slzy. „V životě jsem neviděl devastaci takového rozsahu, takovou katastrofu. Je to národní katastrofa,“ dodal.

Auta na střechách
Výbuch zdevastoval polovinu města. Stromy jsou rozervané, na střechách třípatrových fabrik v okolí epicentra se povalují auta, která tam vymrštila exploze! Zakrvácení lidé se potáceli nočním městem a hledali pomoc i své blízké. V nemocnicích to nevypadá lépe. „Chodby jsou plné zraněných, zakrvácených lidí. Lidé pláčou. Samotná nemocnice Hotel-Dieu je také silně poškozená,“ píše al-Džazíra. Univerzitní nemocnice svatého Jiří, která patří k hlavním soukromým klinikám v Bejrútu a léčila pacienty s nemocí Covid-19, už byla kvůli vážnému poškození uzavřena. Tamní lékař sdělil, že exploze zabila 16 pacientů a rovněž zdravotníků, kteří tam pracovali, včetně čtyř zdravotních sester.

Příčinou je ledek
Jedná se o nejsilnější výbuch, který kdy Bejrútem, který je po dlouhá léta na válku, teror a expoze zvyklý, otřásl. Byl srovnatelný se zemětřesením o síle 3,5 stupně. Jeho sílu přirovnávají experti ke zhruba pětině síly atomové bomby, která byla na konci druhé světové války svržena na japonskou Hirošimu. Otřesy dokonce slyšeli i lidé na bezmála 200 kilometrů vzdáleném Kypru! Podle ministerstva vnitra byly jejich příčnou požár a následné výbuchy v přístavním skladu, kde bylo uloženo 2750 tun zabaveného ledku (dusičnan amonný), který měl být zlikvidován. Ledek se používá při výrobě výbušnin.

Opustil posádku i třaskavý náklad!
Majitel lodi Rhosus, která v roce 2013 přivezla pod moldavskou vlajkou do přístavu v Bejrútu několik tun dusičnanu amonného, se jmenuje Igor Grechuškin (na snímku). Materiál zde byl zabavený a později nevhodně uskladněný. Grechuškin, který nyní žije s rodinou na Kypru, v roce 2014 loď opustil a nechal v nepříjemné situaci také její posádku.

Atomovými bombami chtěli vymoci mír!
Během poslední fáze 2. světové války v Pacifiku shodily Spojené státy americké 6. a 9. srpna 1945 dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki. Stalo se tak proto, že ještě po šesti měsících intenzivního strategického bombardování 67 japonských měst odmítala japonská vláda přijmout ultimátum předložené Postupimskou deklarací. V prvních dvou až čtyřech měsících po shození bomb zemřelo v Hirošimě 90 000 až 166 000 a v Nagasaki 60 000 až 80 000 lidí.

Okamžik, kdy Bejrútem otřásl mohutný výbuch:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.