Neuvěřitelný přehmat: Nalila synovi do limonády odvar z muchomůrky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Neuvěřitelný přehmat: Nalila synovi do limonády odvar z muchomůrky!

Muchomůrka červená
Muchomůrka červená (Shutterstock.com)

Houbaři Romanovi K. se znenadání udělalo zle. Není divu, chvíli předtím vypil limonádu se dvěma decilitry výluhu z muchomůrky červené! Jedovatý nápoj mu omylem naservírovala vlastní máma...

Maminka Romanovi do napůl vypité sklenice ochotně dolila další dvě deci limonády. Jenže sáhla po špatné lahvi! Po vypití nápoje si Roman prožil perné chvíle. „Nejprve jsem byl ospalý, pak jsem náhle zrudl a prudce se mi rozbušilo srdce,“ popsal padesátník. Nepříjemné chvíle přečkal v křesle, po několika minutách se mu konečně ulevilo. S prosbou o radu, zda ho nečekají případné další zdravotní potíže, se poté Roman raději obrátil na mykologa Jaroslava Malého (50). Ten případ zveřejnil na houbařských internetových fórech, kde vyvolal pozdvižení. „Jednorázové požití malého množství muchomůrky červené není obvykle nebezpečné, má hlavně psychotropní účinky, ale není radno ji podceňovat,“ napsal Malý.

Roman sice halucinace neprožíval, ale do skoku mu rozhodně nebylo. Po ujištění, že následky na něm vypití výluhu nezanechá, se mu definitivně ulevilo. A teď už bere situaci s humorem. „Asi se mě mamča už chtěla zbavit,“ zavtipkoval na účet mámy, která je z události vyděšená ještě teď.

Proč je jedovatá?
Muchomůrka červená obsahuje jed muskarin. „První příznaky otravy nastupují 30 až 180 minut po konzumaci. K typickým projevům otravy nepatří jen halucinace a poruchy vědomí, ale také hysterie, zmatenost, otupělost, nepozornost,“ popsal mykolog Jaroslav Malý s tím, že ve výjimečných případech může požití většího množství houby skončit i smrtí.

Mykolog: Umí i léčit
Podle Pavla Hrušky z České mykologické společnosti má muchomůrka červená i léčivé účinky. Používala se v lidovém léčitelství, například při artritidě. „A dodnes si lidé připravují tinkturu, která uleví bolavým kloubům. Tento přípravek samozřejmě nenahrazuje návštěvu lékaře,“ zdůrazňuje mykolog.

Lékařka: Jed zůstává v těle několik měsíců
Jed z muchomůrek červených zůstává v těle několik měsíců, avšak příznaky otravy obvykle zmizí během pár hodin. K úplnému uzdravení dochází za několik dní. Profesorka MUDr. Daniela Pelclová, vedoucí Toxikologického informačního střediska při Klinice pracovního lékařství VFN v Praze upozorňuje, že není povinností lékaře takovou otravu hlásit: „Záleží na jeho rozhodnutí a závažnosti zdravotního stavu postiženého.“

Co dělat při otravě houbami
■ Pokud máte důvodné podezření na otravu houbami, je nutné co nejrychleji vyvolat zvracení.
■ Vše konzultujte s toxikologickým informačním střediskem, abyste zbytečně nealarmovali záchrannou službu
. ■ Pokud se otrava potvrdí, je potřeba co nejrychleji přivolat lékařskou pomoc. Doporučuje se podávat aktivní uhlí a hodně pít.
■ Velmi důležité je i zajištění vzorků hub, případně vzorků stolice nebo zvratků, ze kterých se dá odhalit zdroj otravy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.