Mykolog Václav Koplík (75): Na houby chodí už 65 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mykolog Václav Koplík (75): Na houby chodí už 65 let

Václav Koplík (75)
Václav Koplík (75) (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, scom, čtenář)

Když mu bylo deset, našel svou první houbu – hřib dubový. Od té doby už Václav Koplík (75) z Ratíškovic s houbařením nikdy nepřestal, postupně se propracoval mezi nejuznávanější mykology Česka.

„Do lesa, k houbám, mne přivedl dědeček. Hodně k tomu pomohlo i to, že máme u Ratíškovic les, který má plochu přes sto kilometrů čtverečních. To byla má učebnice na celý život,“ vysvětlil uznávaný odborník. Postupně dokázal nalézt snad všechny známé tuzemské houby. „Největší radost jsem měl asi z muchomůrky císařské. Ta byla v minulosti vyvažována zlatem a pochutnávat si na ní mohli jen císaři a králové,“ vysvětlil Aha! Václav Koplík. Lidé by si měli ale dávat pozor, co sbírají. „Nyní se jim často plete muchomůrka růžovka s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Jedovatá houba má jakoby zbytek vajíčka, který je přirostlý na nožce. Pokud si nejste jisti, raději se vždy zeptejte odborníků,“ dodal Koplík. Ten také dlouhá léta předává své zkušenosti mladým houbařům. Například už 42 let funguje v Ratíškovicích mykologický kroužek, který založil a dosud vede. Ve třetím týdnu v září zde chystají jubilejní čtyřicátou výstavu hub.

Fernet podle Koplíka
Do zavařovací sklenice o objemu 0,7 l dáme jednu lesklokorku lesklou a zalijeme asi 0,5 l vodky (bez příchuti). Necháme vyluhovat 14 dnů. Poté je nápoj hotový a pije se klasicky po štamprlích. Tato domácí medicína má pomáhat při Nádorových onemocněních (např. rakovina prsu, tlustého střeva a prostaty) a při léčbě hepatitidy (zejména typu B).

Neprávem opomíjená
Václav Koplík se rozpovídal o jedné neprávem opomíjené houbě. Jde o chorošovitou lesklokorku lesklou, která je nejedlá. Využívá se ale nasušená nebo naložená v alkoholu. Má silné léčebné účinky, prý zejména při nádorových onemocněních. V Číně ji využívají v léčitelství už 2500 let, a dokonce jí staví chrámy. Zároveň se traduje, že například z Vietnamu snáze vyvezete diamanty než tuto houbu. Obvykle roste u paty pařezů dubu, buku, habru či švestky.

Víte, že...
...Václav Koplík dokáže dnes rozlišit dvě stě druhů hub? Přibližně polovina z nich je jedlých.

Čtyři hřiby, plný koš!
Vlhké počasí houbám přeje. Rostou rychle a do obřích rozměrů. Zuzana Kábelová (37) našla čtyři hříbky a už měla plný koš. V lesích u Stříbrné Skalice nedaleko Prahy se pořádně urodilo. Zuzana Kábelová vyrazila na houby o víkendu a během pár minut měla plný košík. Stačily k tomu čtyři pěkně rostlé pravé hřiby. A úrodu velkých hub sklidil na Kutnohorsku i pan Jiří (59), který chodí na houby se svým psem Lumpem. „V lese je krásně. Že rostou, si může ověřit každý na vlastní oči,“ smál se houbař.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.