Novinky od 1. července: Tohle vám může ušetřit TĚŽKOSTI I PENÍZE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Novinky od 1. července: Tohle vám může ušetřit TĚŽKOSTI I PENÍZE

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pavel Mazáč (Sport))

Časy se mění. A s nimi i zákony. Kdo to nepostřehne, může se dostat do maléru, nebo se naopak připravit o výhody, či dokonce o peníze. Aby se vám něco podobného nepřihodilo, přináší vám Aha! velký přehled těch nejdůležitějších změn, které začnou platit už pozítří.

BYDLENÍ

Konec předkupního práva

Povinnost při prodeji nabídnout svůj podíl na nemovitosti ostatním vlastníkům komplikoval život mnoha lidem. Pokud se totiž někdo z často desítek až stovek spoluvlastníků rozhodl, že by si koupil třeba garážové státní, byt se pak bez něj prodával dost těžko a rozhodně se ztrátou. Od července tato povinnost padá a stav se tak vrátí k tomu, co platilo před pár lety. Je jen jedna výjimka – při dědictví, kdy předkupní právo padá až po šesti měsících.

Opravy a pronajímání

Nově musí vlastník oznámit všechny zamýšlené stavební úpravy uvnitř svého obydlí, a to i ty, které podle stavebního zákona nemusí být ohlášeny. Jde třeba o opravy či nátěry vnitřních omítek, obkladů stěn, podlah či oken. Zrovna tak má propříště povinnost informovat správce o tom, že ubytovává lidi například prostřednictvím Airbnb.

Pokuty ve smlouvě

Novinkou je také možnost zakotvit v nájemní smlouvě ujednání o smluvní pokutě. Lze si jí »pojistit« jakoukoliv povinnost vyplývající z nájmu. Souhrn výše ujednané smluvní pokuty a peněžité jistoty, kterou poskytuje nájemce pronajímateli, však nesmí přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného.

PENÍZE OD STÁTU

Do lázní se slevou

Už od středy startuje program voucherů na lázeňské pobyty. Ministerstvo pro místní rozvoj chce po pandemii pomoci nalákat turisty. Kdo si tedy v lázních zaplatí šest dní pobytu a pět procedur, může počítat se slevou 4 tisíce korun na osobu. Budou odečteny už z faktury. Tato výhoda se ale nedá kombinovat s jinými slevami, které poskytují třeba některá lázeňská města.

Příspěvek na bydlení jinak

Zatímco dosud se pro přiznání příspěvku na bydlení posuzovali lidé se shodným trvalým pobytem, od 1. července to budou osoby, které společně opravdu bydlí. A úřady to budou moci se souhlasem žadatele o peníze přijít zkontrolovat. Mají tak skončit podvody, kdy třeba člen rodiny s vyšším příjmem měl schválně trvalé bydliště jinde. Na druhou stranu už přiznání příspěvku nezhatí třeba to, že pronajímatel někomu nedovolil přihlásit se k pobytu.

PRÁCE

Jak (ne)převzít výpověď

Hodně lidí se teď bojí o práci, a právě v předávání výpovědí a podobných dokumentů, jako je třeba nový mzdový výměr, nastanou změny. Přednostně to musí zaměstnavatel udělat na pracovišti. Nelze-li to udělat, může být doručena poštou do místa, které firmě pracovník písemně uvedl. Odmítne-li adresát dokument převzít nebo bude doručení bránit, považuje se za doručený dnem, kdy k tomu došlo. Kdo bude před pošťákem dělat zcela »mrtvého brouka«, musí počítat s tím, že se třeba ona výpověď považuje za doručenou uplynutím 15 kalendářních dní, kdy je zásilka uložena. Dosud to přitom bylo 10 pracovních dní.

Víc za smrt

Pozůstalí, jejichž blízký zemřel při plnění pracovních povinností, mohou dostat vyšší odškodné. Místo jednorázové částky nejméně 240 000 korun to má být minimálně dvacetinásobek průměrné mzdy. Pro stanovení sumy se použije průměrný výdělek za první tři čtvrtletí předchozího roku. Alespoň 1,5násobek průměrné mzdy se také poskytne na pomník, když dosud to bylo nejméně 20 000 korun. Tato novinka má ale odloženou platnost od Nového roku.

ŠKOLY

Maturita bez matiky

Povinná maturita z matematiky, která hrozila studentům už od příštího roku, se ruší. Zůstane tak možnost vybrat si místo tohoto nepříliš oblíbeného předmětu zkoušku z cizího jazyka. Státní zkouška se navíc omezí jen na didaktické testy a ústní a písemné maturity z jazyků se přesunou zpět do škol. Nově má Cermat povinnost zveřejnit po maturitách zadání jejich společné části a také správná řešení.

Zákaz mobilů

Školy budou mít nově zákonem danou pravomoc zakázat žákům používání mobilních telefonů či jiných elektronických zařízení.

DOPRAVA

Taxíky bez taxametrů

Ochránit pasažéry, ale i poctivé taxikáře, má zákon, který začíná platit od července. Řeší tak stále populárnější služby pomocí mobilních aplikací. Takové vozidlo nemusí mít ve voze taxametr ani na střeše svítilnu. Ty klasické, které obě propriety budou mít, ale mohou využívat třeba jízdu ve vyhrazených pruzích či zastavovat v druhé řadě. Všechny taxíky pak mají mít kvůli kontrole a informaci pro cestující evidenční nálepky.

Na drony »řidičák«

Přísnějšími pravidly se od července začíná řídit používání stále populárnějších dronů. Pilotovat je mohou až 16letí, bude se na ně vydávat obdoba řidičáků a některé stroje budou muset být pod pokutou pěti milionů korun registrovány na Úřadu pro civilní letectví. S drony do 250 gramů bude sice možné létat nad lidmi, ale nikoli nad davy. Stroje také musí být vždy na dohled pilota a maximálně do výšky 120 metrů nad zemí.

DLUHY

Z výplaty zbude víc

Lidem v exekuci či insolvenci se uleví. Nezabavitelná částka, tedy část měsíční mzdy, která nesmí být stržena, se od 1. července zvyšuje. Na jednotlivce to nově bude 7772 Kč, na vyživovaného 2591 Kč. Kolik dlužníkům skutečně z výplaty zůstane, závisí i na výši jejich příjmů, protože jim nezůstává jen základní nezabavitelná částka, ale i část mzdy.

ZDRAVÍ

Vyšetření střev zdarma už od 50 let

Preventivní vyšetření k odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku budou od července zdravotní pojišťovny hradit lidem od 50 let. Dosud to bylo od 55 let. Na takzvaný kolorektální karcinom zemře každý den podle údajů ministerstva zdravotnictví zhruba deset Čechů. V případě zachycení nemoci v prvním stadiu existuje až 86procentní šance na uzdravení.

Následky po očkování

Už od dubna je možné domáhat se na státu odškodnění za poškození zdraví kvůli povinnému očkování. V nebližších týdnech však má vstoupit v platnost vyhláška, která vyjmenovává, k jaké újmě po konkrétním očkování může podle medicínského poznání pravděpodobně dojít a také za jakou dobu. Pokud se poškozený do těchto kritérií »trefí«, nebude muset přímou souvislost s očkováním speciálně prokazovat. V případě jiných následků či delší časové prodlevy od doby očkování bude příčinnou souvislost posuzovat ministerstvo za pomoci odborné nezávislé komise. Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od vzniku újmy. Odškodnění se má poté vyplácet do půl roku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.