Podvody s ošetřovným: Dítě musí do školy a rodič má »dovču« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podvody s ošetřovným: Dítě musí do školy a rodič má »dovču«

Užívají si díky ošetřovnému rodiče delší dovolenou?
Užívají si díky ošetřovnému rodiče delší dovolenou? (istock)

Zůstat doma a starat se o dítě. To umožnil rodičům stát během koronakrize v rámci ošetřovného až do konce června. Jenže část lidí toho zneužívá, bere 80 % denního vyměřovacího základu včetně víkendů, a své děti do školy normálně posílá!

Jak zjistil Radiožurnál, někteří rodiče si díky pandemii udělali delší dovolenou, během které pobírají ošetřovné, ale jejich dítka do školy normálně chodí. A úřady nemají téměř šanci tento podvod odhalit. Jak to? Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové škola pro rodiče vyplní formulář, kterým potvrdí, že dítě je žákem školy a že se vyučování nezúčastní. A to v ten den, kdy o to požádá. Jenže pokud třeba hned druhý den rodič dítě do školní lavice pošle, už žádné potvrzení potřeba není.

Žádné kontroly
Úřady ale na kontroly nechodí. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitky Drmolové právní úprava ošetřovného nezavedla žádné nové speciální kontroly. A nepřibylo ani těch, které se prováděly dosud, jak potvrdila mluvčí rezortu práce Kateřina Brodská. „Plošná kontrola nebyla zavedena jednak z toho důvodu, že se nedomníváme, že by mělo platit co příjemce dávky, to podvodník, ale především také z kapacitních a personálních důvodů,“ řekla. Například během května ošetřovné čerpalo kolem čtvrt milionu lidí...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.