Poslanci slíbili: Rodičovskou zvýšíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Poslanci slíbili: Rodičovskou zvýšíme!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Navýšení o 80 tisíc korun na 300 tisíc zřejmě čeká od nového roku rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou dávku ještě pobírat. Sněmovní sociální výbor včera doporučil navýšit rodičovskou podle vládního návrhu.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (38, ČSSD) šlo o jediný možný kompromis, ale důležitý krok. „Rodičovský příspěvek se nezvyšoval 12 let,“ řekla poslancům. Zároveň uvedla, že sama chtěla, aby na navýšení dosáhlo více rodin. A v případě vícerčat se dávka zvýší z 330 tisíc korun na 450 tisíc. Pozměňovací návrh, aby na větší peníze měli nárok i rodiče, které si příspěvek už vybrali, ale neprošel. Šéfka rezortu práce také řekla, že se rodičovská do tří let výrazně změní. Dávka by se mohla nově stanovit jako u mateřské podle výše výdělku a lidé by na ni odváděli pojistné. Česko totiž musí přijmout novou evropskou směrnici, podle níž se musí současný systém upravit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.