STÁTNÍ DLUH 500 MILIARD: Jak se to dotkne právě vás?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

STÁTNÍ DLUH 500 MILIARD: Jak se to dotkne právě vás?!

Ministryně financí žádala již o třetí navýšení schodku.
Ministryně financí žádala již o třetí navýšení schodku. (Blesk)

Už potřetí od březnového vypuknutí koronaviru rozhoduje Sněmovna o navýšení státní »sekyry«. Ta by měla dosahovat rekordních půl bilionu korun. Kam ale tolik peněz poputuje a jak to dolehne na peněženky daňových poplatníků? Na to se deník Aha! zeptal odborníka.

Že je letošek ohledně rozhodování o rozpočtu mimořádný, přiznala i ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO). „Chápu, že někteří z vás patrně považují počet jednání k letošnímu rozpočtu za nezvyklý, ale mimořádná situace si vyžaduje také mimořádná opatření,“ prohlásila včera ve Sněmovně. Vláda chtěla projednání ve zrychleném stavu legislativní nouze, poslanci si ale odsouhlasili klasická tři čtení. Rozpočet i díky poslancům KSČM včera prošel do druhého čtení, schvalovat se bude v červenci.

Už naposledy?
Podle ministryně Schillerové by už ale mělo jít o poslední změnu schodku. Tím si však není jistý hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda. „Já myslím, že v tuto chvíli nelze vyloučit vůbec nic. Protože v Německu nebo v Číně se objevují znaky druhé vlny pandemie. A pokud by se rozjela, tak navrhovaných 500 miliard bude málo,“ řekl Aha!. Ke konci roku by se schodek proto ještě mohl zvýšit, třeba na 600 miliard korun. To také potvrzuje poslanec a šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek (59) a šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (55, KSČM). Podle nich totiž běžné projednání znamená, že poslanci mohou předkládat pozměňovací návrhy a tím změnit výši schodku.

Vzniknou nové daně?
Z větší »sekyry« podle ekonoma Kovandy většina Čechů neuvidí ani korunu. „Řada těch peněz totiž tvoří záchranné balíčky po koronakrizi a ten schodek již vznikl a většina lidí, kteří normálně během pandemie pracovali, z těchto peněz nic mít nebude. A je to z důvodů, že nečerpali žádné záchranné peníze,“ vysvětluje expert. Podle něj ale tak vysoký schodek lidé pocítí jinak. „Poznají to v horizontu dvou až tří let, kdy se jim budou zvyšovat daně, protože bude potřeba pokrýt ten dluh a ponížit ho,“ myslí si ekonom a dodává, že je možnost zvýšení daně z nemovitosti nebo daně z tabáku a alkoholu i po roce 2023. „Vzniknout ale mohou klidně také úplně nové daně, jako například daň za přepravu leteckou dopravou,“ řekl Aha!.

Kam peníze poputují...
 20 miliard korun navíc má jít na výstavbu a modernizaci železnic, silnic a dálnic. 
O 4 miliardy korun se mají zvýšit výdaje na opravy silnic druhé a třetí třídy.
12 miliard navíc korun má putovat na výdaje programu Antivirus A i B.
Na národní programy rozvoje a regionů, bydlení a podporu cestovního ruchu má putovat 4,8 miliardy korun. 
7 miliard navíc má jít na zmírnění dopadů kůrovce a o 2,6 miliardy mají být navýšeny výdaje na boj se suchem. 
O 2 miliardy korun mají být posíleny výdaje na vodohospodářské projekty. 
Na opravu obecního a krajského majetku po povodních má jít navíc 500 milionů korun. 
O 750 milionů korun mají být posíleno vyplácení výsluhových příspěvků u bezpečnostních sborů. 
Více peněz, přesně 5,2 miliardy korun, má putovat také na dotace sociálních služeb a o 400 milionů korun se zvednou výdaje na výstavbu zařízení sociálních služeb.
Jedna miliarda poputuje na investice základních státních kulturních zařízení.
Výdaje se také zvýší na podporu rozvoje venkova, tam má jít o 3,3 miliardy korun více. 
Na modernizaci škol a školek v obcích půjde 3,1 miliardy a na modernizaci bytů v majetku obcí půjde 600 milionů korun.
Na podporu podnikání pak stát vyčlení 10 miliard a stejnou částku dostane také veřejný sektor, tedy ty organizace, kterou jsou financované ze státního rozpočtu. 
A 12,8 miliardy korun dostanou obce jako příspěvek na zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů.

Rozpočet na rok 2021
Letošní vysoký schodek, který je nejvyšší v historii Česka, bude také ovlivňovat sestavení státního rozpočtu na příští rok. „Rozpočet by měl být více investiční a více proškrtaný,“ myslí si ekonom Kovanda. Přistoupit by se mělo k digitalizaci státní správy, včetně možných škrtů některých míst. „Vláda nabrala před koronavirem desetitisíce státních zaměstnanců, a je třeba nyní to kormidlo otočit. Státní aparát je totiž nyní velmi nákladný,“ vysvětluje.

Propad příjmů
Za půlbilionovou »sekyrou« stojí také děsivý propad příjmů. Vláda totiž počítá, že kvůli pandemii do státní kasy přiteče o téměř 213 miliard méně. „Prominuty byly například zálohy na sociální pojištění pro OSVČ nebo byla zrušena daň z nabytí nemovitých věcí,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Víte, že...
...kabinet Andreje Babiše (65, ANO) původně počítal se schodkem 40 miliard korun? Později byl zvýšen na 200, respektive 300 miliard. Nyní už má být 500 miliard korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.