Se solí to nepřehánějte! Je opravdu nad zlato?!

Češi solí hodně. Zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dospělým denní příjem soli do 5 g (jedna čajová lžička), Češi konzumují běžně 10 – 15 g. Pro lidské tělo je sůl nepostradatelná, ale nadbytek soli může negativně ovlivnit krevní tlak, funkci ledvin, otoky a kardiovaskulární choroby.
Bez ní to nejde
Sůl z jídelníčku zcela vyloučit nelze. Sodík a chlor spolu s dalšími minerálními látkami a stopovými prvky (jod, fluor, draslík, hořčík, vápník atd.) udržují rovnováhu tekutin v těle. Mají také vliv na správnou funkci nervů, svalů, srdce, ledvin a střev. Nadbytečný příjem soli má ovšem na svědomí mnoho zdravotních problémů.
Hlavní zdroj:
Pečivo Hlavním zdrojem soli je pro Čechy pečivo (38 % muži, 37 % ženy) a masné výrobky (28 % muži, 12 % ženy). Skrytou sůl v rohlících, houskách i chlebu na první pohled nepoznáte. Vybírejte proto hlavně celozrnné nebo žitné a ty, co nejsou viditelně posypané solí.
Sušenky slanější než arašídy
Věřili byste, že sušenky nebo instantní kaše obsahují stejně soli jako solené arašídy? Sůl je zapracovaná uvnitř, po chuti ji nepoznáme. Jejím úkolem v potravinách je podpořit a zvýraznit sladkou chuť. Chipsy nebo jiné pochutiny, kde je sůl slaná, ji mají na povrchu.
Zvyšuje chuť k jídlu
Sůl podporuje chuť k jídlu a s narůstajícím množstvím spořádaného jídla roste i kalorický příjem. Na uhašení žízně pak nestačí voda, ale nápoj s výraznější chutí, jako je limonáda nebo pivo. Hodně solí senioři, protože se ve stáří zhoršuje schopnost rozeznat jednotlivé chutě, lidé často používají k dochucení jídla větší množství soli a koření, což může opět vést ke zhoršení mnoha chorob.
Jak z toho ven?
Nejsnáze lze sůl omezit při domácím vaření a nahradit ji bylinkami (petrželka, libeček, pažitka, řapíkatý celer, majoránka), kořenicími směsmi bez obsahu soli a zeleninou (česnek, cibule, mrkev, petržel, celer). Pokud máte rádi sýr rozpečený v jídle, není třeba vůbec používat sůl, protože sýr je slaný dost. Při nákupu sledujte množství soli na etiketách
Zvyky z dětství
Stravovací návyky se utvářejí v dětství. Rodiče vaří, kupují potraviny a nevědomky učí své potomky, co je a co není slané. Pokud se dětem zdají obědy ze školní jídelny chuťově nevýrazné, může být důvodem i rozdíl mezi tím, jak se solí v rodině a jak ve školní kuchyni, která dodržuje normy. Snížení příjmu soli u dětské populace je důležité pro zlepšení výskytu kardiovaskulárních chorob v dospělosti.