Když léčí skořice: Dnes je Den tohoto voňavého koření
Neobejde se bez ní svařák, jablečný štrúdl, ani perníčky a nesmí chybět ani na vánočních dekoracích. O čem je řeč? O aromatické skořici, která dnes slaví svůj den. Kromě jejího využití v kuchyni by neměla chybět ani v domácí lékárně.
Aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku má nejen širokou škálu využití v receptech coby koření, ale také má spoustu léčivých účinků. Posiluje imunitu, pomáhá při chřipce, při angíně, při hubnutí nebo při problémech se zažíváním.
Aromatická kůra
Jak se ze skořicovníku získává skořice? Nejprve se ořežou stonky skořicovníku. Z nich se pak vyjme vnitřní kůra, a ta se nechá vyschnout. Poté se nadrtí. Skořice se vyrábí zejména ze dvou druhů – skořicovníku cejlonského a skořicovníku čínského.
Cejlonské skořici se přezdívá pravá a považuje se za kvalitnější. Kůra po usušené tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř. Ruličky se podobají doutníkům. Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky, které se dříve říkalo Cejlon.
Skořici z čínského keře po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky. Pěstuje se v Myanmaru (v Barmě), jižní Číně, Indii a Indonésii.
Pravá vs. čínská
- Kvalitnější je pravá, cejlonská skořice. Je světle hnědá, na dotyk křehká, má jemné aroma a chuť. Sice je dražší, ale je i zdraví prospěšnější než čínská.
- Čínská skořice, tzv. kassia, je levnější, tmavě hnědá, hrubší, na dotyk tvrdá a v chuti ostrá.
- Pokud chcete koření konzumovat denně, doporučuje se cejlonská, jelikož obsahuje méně látek kumarinů, které mohou být ve vyšších dávkách škodlivé pro játra.
- Aby si zachovala co nejvíce účinných látek, ale i plné aroma a chuť, kupujte si celé svitky a těsně před použitím je nastrouhejte nebo rozemelte.
Jaké jsou zdravotní bonusy?
Na zažívání: Působí příznivě na zažívání, zmírňuje bolesti žaludku a předchází vzniku žaludečních vředů. Pomáhá při problémech s plynatostí a průjmem, ulevuje při nadýmání a zlepšuje chuť k jídlu.
Na krevní oběh: Zabraňuje vzniku krevních sraženin, protože ředí krev.
Proti virům a bakteriím: Přezdívá se jí přírodní antibiotikum a je protizánětlivá. Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní a je účinná jako prevence a léčení chřipky, nachlazení, angíny.
Na imunitu: Pro zlepšení obranyschopnosti organismu se doporučuje užívat denně půl lžičky skořice se lžičkou medu.
Na hubnutí: Skořice zrychluje metabolismus, zahřívá a pomáhá zmírnit chuť na sladké, takže pomáhá při hubnutí.
Na dobrou náladu: Traduje se, že toto koření uklidňuje a dodává pozitivní energii. Přispívá k vyrovnanosti a harmonii.
Na klouby i vlasy: Skořicové obklady nebo koupele zmírňují revma, bolesti svalů a kloubů. Pomáhají také zlepšovat celulitidu či poškozené vlasy.