Britský premiér Boris Johnson: Zachránili mi život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Britský premiér Boris Johnson: Zachránili mi život!

Na videu Johnson poděkoval doktorům.
Na videu Johnson poděkoval doktorům. (Reuters)

Předseda vlády Jejího Veličenstva je po týdnu stráveném v nemocnici zase doma, z nemoci Covid-19 se však bude léčit jistě týdny. Pár dní byl dokonce na jednotce intenzivní péče a kyslíkové terapii.

„Neexistují slova k vyjádření díků. Zachránili mi život,“ pronesl na videu, které po návratu domů nahrál na sociální síť Twitter. A stejně tak poděkoval všem ostatním zdravotníkům bojujícím s koronavirem. Veřejnost o své nákaze informoval 27. března, když už pár dní marodil a výsledek testu byl pozitivní. Dál pracoval z domova, ale když se ani po deseti dnech jeho stav nelepšil, nechal se raději převézt do nemocnice. To bylo večer v neděli 5. dubna, ráno už ho přesunuli na JIP a dali mu kyslík. Nakažená je i jeho snoubenka Carrie Symondsová (32), která má v létě porodit. Za Johnsona zatím zaskakuje ministr zahraničí a první státní tajemník Dominic Raab.

Andrea Bocelli měl dóm jen pro sebe: KONCERT Z PRÁZDNÉ KATEDRÁLY
Duomi di Milano neboli katedrála Narození Panny Marie je čtvrtý největší kostel na světě, pojme čtyřicet tisíc lidí. Tenorista Andrea Bocelli (61) měl dóm o Velikonoční neděli celý sám pro sebe. V prázdné katedrále zazpíval pět skladeb za doprovodu varhan. Dvacetiminutové vystoupení Hudba pro naději přenášel server YouTube, kde je ke zhlédnutí i záznam. „Věřím v sílu společné modlitby, v křesťanské Velikonoce coby univerzální symbol znovuzrození, jaký teď potřebují všichni, ať věřící, nebo ne,“ vyjádřil se zpěvák.

Záchranář popisuje New Yorku:  Bin Ládinův útok každý den!
Město New York má i bez koronaviru nejrušnější systém záchranné služby na světě: v průměru čtyři tisíce telefonátů za den. „Dosavadní rekord byl 6400 hovorů, to bylo 11. září. Takový objem teď máme každý den,“ popsal pro BBC záchranář Anthony Almojera se 17 lety zkušeností. Připomněl tak 11. září 2001, kdy teroristé Usámy bin Ládina srovnali se zemí Světové obchodní centrum a zabili v New Yorku 2753 lidí a další tisíce zranili. V normálních časech řeší záchranář za týden dvě nebo tři zástavy srdce. Teď jich Anthony za jedno dopoledne napočítal šest. „Virus útočí na plíce: nemáte dost kyslíku, další soustavy se začínají vypínat, nakonec selhání orgánů.“ Je to pochopitelně náročné i na psychiku: „Představte si, že jsem cítil úlevu, když jeden případ nebyl koronavirus, ale sebevražda. Úlevu, že to byla normální práce.“

Pomáhají jim, aby se mohli domluvit: Vymyslely roušky pro neslyšící
„Těm, kteří spoléhají na znakovou řeč či odezírání ze rtů, často znemožní komunikaci, když lékaři či sestry navléknou roušky,“ upozorňuje Ashley Lawrenceová (21), studentka pedagogiky pro neslyšící. Existují sice průhledné jednorázové papírové ústenky, ale stejně jako normální se teď nedostávají. Přišla tedy s jednoduchým nápadem: textilními rouškami s plastovým okénkem. Roušky vyrábí s mámou a posílá je zdarma, také zveřejnila návod. Ale pro případné dobrodince spustila i internetovou sbírku. Za pouhé tři dny nashromáždila dostatečných 3387 dolarů (83 tisíc Kč), a tak ji vděčná Ashley zase zastavila.

Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.