Všechno zlé je pro něco dobré: Do kanalů se vrátili delfíni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Všechno zlé je pro něco dobré: Do kanalů se vrátili delfíni

Do kanálů v liduprázdných Benátkách se vrátily ryby, labutě a po dlouhé době připluli i delfíni!
Do kanálů v liduprázdných Benátkách se vrátily ryby, labutě a po dlouhé době připluli i delfíni! (Foto Reuters, Twitter)

Na všem špatném prý lze najít i něco pozitivního. A platí to i o těžce zkoušené Itálii, která bojuje – stejně jako zbytek světa – s pandemií smrtícího koronaviru. Do kanálů v liduprázdných Benátkách se vrátily ryby, labutě a po dlouhé době připluli i delfíni!

Je to díky tomu, že se kvůli dramatickému poklesu lodní dopravy výrazně pročistila voda. Uličky teď zejí prázdnotou a zmizely i davy turistů, které se po Benátkách plaví v gondolách či loděmi MHD (tzv. vaporetta). „Voda se nyní zdá být průzračnější, jelikož je na kanálech menší provoz, a sedimenty tak zůstávají na dně. Lodní doprava většinou sediment vynáší k hladině a voda se kalí,“ vysvětlil mluvčí benátského starosty

 

A kromě vody se zřetelně zlepšila i kvalita vzduchu, což jasně dokládají satelitní snímky pořízené nad Itálií. „Kanci uprostřed mého rodného města, delfíni v přístavu Cagliari, kachny ve fontánách v Římě, benátské kanály mají nyní čistou vodu plnou ryb. Znečištění ovzduší kleslo. Příroda si během karantény v Itálii bere zpět, co jí patří,“ okomentoval aktuální situaci na Twitteru jeden z uživatelů.

Čistší ovzduší, víc zachráněných
Razantní opatření mají řadu vedlejších efektů. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyčíslila, že kvůli znečištěnému ovzduší zemře po celém světě kolem sedmi milionů lidí ročně. „Ač se to může zdát zvráceně podivné, v souvislosti se smrtící bilancí koronaviru jsme vlastně na konci dne a v lidských životech v plusu,“ říká François Gemenne, ředitel univerzity v belgickém Lutychu. „Snížení znečištění ovzduší a zpomalení globální ekonomiky, stejně jako zvolnění tempa uvolňování skleníkových plynů, zachrání víc životů, než kolik si jich vezme koronavirus,“ věří.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.