Nouzový stav v Česku: Pohřby, svatby, oslavy. Jak to teď bude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nouzový stav v Česku: Pohřby, svatby, oslavy. Jak to teď bude!

Ilustrační foto - koronavirus
Ilustrační foto - koronavirus (Reuters)

Jiří a Marcela se rozhodli, že pátek 13. března 2020 bude jejich šťastný den. Na poledne si naplánovali svatbu na radnici v Hradci Králové. Jejich veselku ale zkomplikovala nová opatření vlády kvůli koronaviru.

„Máme štěstí, že nás je celkem jenom dvanáct, takže při oddávání na radnici budou moci být všichni,“ řekl Aha! před obřadní síní ženich.

Host z Německa

„Jsme hlavně rádi, že jsme se sešli, protože jeden z hostů je z Německa, tak jsme řešili, aby se k nám vůbec dostal,“ pokračoval snoubenec. Vše nakonec dobře dopadlo a svatebčan se dostavil. „A pustí ho i zpět,“ oddechl si Jiří. Ve čtvrtek vyhlášené zákazy tak oficiální část jejich veselky neovlivnily. S tou soukromou už je to jinak.

Slavit doma

„To opatření se nás dotkne v tom, že nás v osm večer vyženou z hospody. Kdo vydrží, tak tam bude do té doby. Pak se budeme muset přesunout domů,“ uzavřel novomanžel, ale přesto neztrácel úsměv na tváři. „Jsme spokojení, jak to je,“ souhlasila jeho nevěsta.

Musí se hlásit počty

Domluvené termíny sňatků v Hradci Králové snoubenci prý zatím neruší. Možná je to tím, že svatby s větším počtem lidí se odehrávají spíše v letních měsících. „Po tom nařízení zákazu akcí nad 30 lidí teď musí hlásit na matriku, kolik se jich svatby účastní,“ řekla mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Kateřina Šmídová.

Tereza (31) a Daniel (43) svatbu zrušili: Nechceme škrtat hosty!

Zatímco v Hradci Králové se svatba konala, jinde veselku ruší! Své »ano« si Tereza (31) a Daniel (43) měli říct 18. dubna v Horce nad Moravou. Měli pozvaných 90 hostů. Vládní opatření je ale odradila. „Rozhodli jsme se sami, nikdo nás neodrazoval. Situace se mění každý den a byli bychom hodně nervózní, kdybychom svatbu za těchto vyhlídek plánovali dál,“ řekla Aha! Tereza Malíšková z Litovle. Rozhodnutí padlo ve čtvrtek prakticky hned po vyhlášení vlády. „Nechceme vybírat, koho na svatbu pozvat, nebo aby hosté měli pochybnosti, zda se mají naší svatby zúčastnit,“ dodává Tereza. Včera proto začali obvolávat jak hosty, tak dodavatele. Náhradní termín zatím nemá. „Bude těžké sladit termíny se všemi lidmi okolo svatby. S matrikou, fotografkou, kapelou, dýdžejem, hosty,“ povzdychla si máma Samuela (16 měsíců). Blízcí ale pár podporují a už nabízejí pomoc s organizací náhradního termínu.

Přijdou jen nejbližší

Jiná nevěsta se rozhodla pouze omezit počet hostů. „Svatby se bude nakonec účastnit jen nejbližší rodina. Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, ale věřím, že nás všichni pochopí,“ vysvětluje Jana Poláková z Liberecka, která bude mít svatbu příští víkend.

Svatební koordinátorka radí: Počítejte důkladně

„Pokud se rozhodnete počet hostů omezit a máte svatbu naplánovanou v prostoru, kde nyní je možné svatbu vůbec realizovat, je třeba spočítat opravdu všechny hosty. Kromě hostů je třeba vzít v úvahu také obsluhující personál, kameramana, fotografa a další lidi, kteří se kolem svatby budou pohybovat. Tento počet nesmí aktuálně přesáhnout 30 osob, říká Denisa Letovancová, svatební koordinátorka agentury Svatba v klidu.

Na pohřby se omezení nevztahuje

Zatímco svatební veselí teď mnoho nevěst musí odložit, pozůstalí se s nebožtíky mohou loučit dál. I když jich bude více než 30! Omezení se totiž na pohřby nevztahuje. Zákaz všech veřejných soukromých kulturních, sportovních, společenských, náboženských, vzdělávacích dalších akcí účastí přesahující ve stejný čas počet 30 osob se netýká pohřbů ani jednání ústavních a veřejných orgánů. Pro pohřby ale platí již dříve vydané omezení akcí nad 100 účastníků. Z toho důvodu byla například do odvolání uzavřena Velká síň strašnického krematoria, jejíž kapacita tento limit přesahuje. Přesto ale opatření tryzny zasáhlo. „Snížil se počet lidí, kteří se účastní smutečních obřadů. Nyní se často pohřbu účastní pouze nejbližší rodina,“ informovala Pavla Bažantová z libereckého krematoria.

Povinná karanténa a žádné cestování!

Zavíráme hranice, lidé nesmí dovnitř ani ven. Vláda v rámci nouzového stavu včera znovu zpřísnila mimořádná opatření, aby v Česku zpomalila šíření nebezpečného koronaviru. Kabinet po několikahodinovém jednání ještě více omezil cestování. Od nedělní půlnoci k nám nesmí přijet žádní cizinci. Češi pak nesmějí cestovat ven. Výjimku mají vybrané profese jako řidiči kamionů a také lidé, kteří pracují do 100 kilometrů v příhraničních oblastech, pokud mají potvrzení od zaměstnavatele. Cizinci, třeba Slováci, odjíždět ze země nemusí, pokud ale vycestují a nemají u nás trvalý pobyt nebo přechodný pobyt delší 90 dnů, už se zpět nedostanou.

Každý, kdo se do vlasti vrátí z jedné z 15 rizikových zemí, bude muset povinně na 14 dní do karantény. Neplatí to pro lidi, kteří se vrací z ostatních zemí a přestupují na letišti třeba v Německu nebo Rakousku. Lidé se musí obejít bez veškerého sportování v místech, kde by bylo více než 30 lidí včetně lyžařských areálů. Omezení se od zítřka týkají také tržnic, které musí zůstat zavřené, a návštěv ve vazebních věznicích, kde se to »muklům« vynahradí větším časem na telefonování. Vláda také včera uvolnila 500 milionů korun pro rezort zdravotnictví, aby mohl nakoupit další zdravotnické pomůcky.

Zavřou obchoďáky?

Na koho zatím příliš nedopadla vládní opatření, jsou obchodní centra. Podle epidemiologa a náměstka na ministerstvu zdravotnictví Romana Prymuly (56) je ale možné, že za chvíli se dočkáme jejich zavření. „To riziko je tam poměrně vysoké, takže se dá očekávat, že ve velkých supermarketech by ve finále měla být k dispozici jen nákupní potravinová centra, ke kterým by měl být přístup pouze z ulice. Určitě to nastane v horizontu 10 dnů,“ řekl v Rádiu ZET.

Kašlající Italové zastavili vlak!

Strach z nákazy koronavirem se zmocnil cestujících vlakem z Ostravy do Prahy. Ten byl v Pardubicích na dvě hodiny zastaven kvůli čtyřem kašlajícím a kýchajícím Italům. Na cizince upozornila během cesty soupravy s asi 50 pasažéry průvodčí. „Čtyři cestující na cestě velmi hlasitě odkašlávali natolik, že byl vlak RegioJet v železniční stanici zastaven, ihned policisty uzavřen a nikdo z cestujících z něj nesměl vystupovat. Hasiči zasahovali v ochranných pomůckách,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Italy odvezla záchranka do nemocnice. Pokud budou mít pozitivní testy na koronavir, hygienici kontaktují a zřejmě pošlou do karantény 15 cestujících, kteří s nimi byli ve vagonu.

Covid-19 aktuálně

ČESKO MÁ 141 NAKAŽENÝCH ČR

Počet lidí, u nichž testy potvrdily onemocnění Covid-19, opět vzrostl. Podle webu Ministerstva zdravotnictví Česká republika má už 141 nemocných koronavirem (v době naší uzávěrky). Kvůli hrozbě nákazy je v karanténě dalších zhruba 4800 lidí. Nejvíce nemocných (58) je v Praze, následuje Ústecký kraj (16), střední Čechy (15) a Královéhradecko (6). V ostatních regionech se počet případů pohybuje v rozpětí 1 až 5. Otestovat se mohou nechat i lidé, u kterých lékař ani hygienik testování nedoporučí. Musí si to ale sami zaplatit.

NEMOCNÍ KOLABUJÍ NA ULICÍCH BRNO

Šla po ulici a padla na zem… Žena (cca 30), která zkolabovala ve středu na ulici v Brně, je nakažená koronavirem. Protože měli záchranáři na nákazu podezření, vyslali pro ni specialisty. Podle jihomoravských hygieniků se vrátila z Itálie z oblasti Passo del Tonale. Nyní zjišťují, s kým přišla do kontaktu. Její stav už je dobrý.

CHYBÍ ROUŠKY A RESPIRÁTORY PRAHA

Za ochranné pomůcky se platí »zlatem«. Zatímco před vypuknutím epidemie stála ústenka padesát halířů, dnes ji dodavatelská firma nabídla porodnici v pražském Podolí za 25 Kč! Hájí se, že je dováží za mnohem vyšší ceny... Ještě horší je situace s respirátory přímo proti virům. Stát jich nyní posílá do nemocnic 60 000, v příštím týdnu by to mělo být dalších 290 000. V neděli by mělo dorazit i půl milionu roušek pro pracovníky v sociálních službách.

MARODÍ DOKONCE I HASIČI PRAHA 

Onemocnění Covid-19 skolilo také dva hasiče z Prahy. Do izolace musela okamžitě sloužící směna a strojní služba, dohromady 19 lidí! Hasičské stanice Satalice, Letňany a Strašnice prošly dezinfekcí a pro veřejnost jsou uzavřeny.

STAV NOUZE OHROZIL PIVO ČESKÉ BUDĚJOVICE

Pivaři přestali pít? Českobudějovický Budvar omezí příští týden výrobu o 30 procent, protože má plné sklady a klesly objednávky. Reaguje tak na nouzový stav, který vyhlásila vláda. Nedaří se mu shánět ochranné pomůcky pro řidiče, kteří vozí pivo na export.

V ZAHRANIČÍ 205 TISÍC ČECHŮ PRAHA

V oblastech postižených koronavirem se v současnosti nachází přes 205 tisíc Čechů, z toho 196 000 je v Evropě. Všichni dostali prostřednictvím mobilních operátorů informační SMS od ministerstva zdravotnictví.

EVROPA: V ČESKÝCH STOPÁCH

K podobně tvrdým opatřením, jako jsou v Česku, přistupuje víc a víc evropských států. V Estonsku, Lucembursku a části Německa byla přerušena školní výuka, Rakousko omezilo provoz barů a restaurací a Španělsko (na snímku) vyhlašuje na 15 dnů nouzový stav.

SVĚT: EKONOMIKA SE HROUTÍ

Napříč planetou se kvůli ochranným opatřením kvůli koronaviru zhoršují ekonomické vyhlídky. Prudce klesají americké akcie, burzy v Paříži, Miláně a Madridu zaznamenaly nejvyšší propad od svého založení a ta londýnská klesla nejvíce od října 1987.

JIŽNÍ KOREA: PRŮLOM K LEPŠÍMU?

Jižní Korea oznámila, že včera vůbec poprvé od začátku šíření koronaviru 20. ledna zaznamenala více uzdravených než nově nakažených. Zatímco v pátek se nově infikovalo 110 lidí, z nemocnic bylo propuštěno 177 uzdravených pacientů.

KLDR: KIM BEZ ROUŠKY A NA ÚTĚKU

Byť se koronavirus dle všeho šíří i v KLDR, Kim Čong-un (36, na snímku) opakovaně dohlíží na vojenská cvičení bez roušky. Ty přitom mají všichni jeho nohsledi. Podle některých zdrojů včera Kim raději opustil Pchjongjang a uchýlil se do venkovského sídla.

SVĚT: MUZIKANTI BEZ KONCERTŮ P

o celém světě se kvůli pandemii hromadně odvolávají očekávané koncerty i hudební festivaly. Dvě březnové show ruší Madonna (61, na snímku), turné po Británii odpískala skupina The Who, tour po USA zase Pearl Jam, asijskou šňůru odkládá Green Day.

Krajské volby 2020 v Královéhradeckém kraji >>>

Ministryně spravedlnosti Benešová: Šíření viru je trestný čin!

Šíření koronaviru Covid-19 může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (71, ANO) nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být potrestáno až 12 lety kriminálu. Kdo úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí za stavu ohrožení státu, podle zákona vyfasuje až 8 let basy. Odnětím svobody až na 12 let bude pachatel potrestán, způsobí-li smrt nejméně dvou osob.

JÍDLA JE DOST!

poté, co byl ve čtvrtek vyhlášen nouzový stav, vzali obchody útokem. „Není důvod vykupovat potraviny, sklady jsou plné,“ naléhal včera premiér Andrej Babiš (65, ANO). A potvrzují to pro Aha! i řetězce.

„Zásob na skladech je dostatek a není důvod k žádné panice,“ řekla Renata Maierl za obchodní řetězec Kaufland. Potvrdila přitom, že od čtvrtečního odpoledne lidé mohutně nakupují. A to jak čerstvé potraviny, jako jsou ovoce, zelenina a maso, tak i těstoviny, rýži či mouku a další trvanlivé potraviny.

Jen místní výpadky

A stejné to je i v Penny Marketu. „Zásobování našich prodejen probíhá standardně a jsme v kontaktu s našimi dodavateli, abychom byli schopni zajistit dostupnost kompletního sortimentu,“ potvrdil jeho mluvčí Tomáš Kubík. Výpadky v zásobování mohou být podle mluvčího COOP Lukáše Němčíka jen místní. „V současnosti jsou sklady naplněny, a pokud nedojde k nepředvídaným okolnostem, je zásobování zajištěno,“ ujistil.

Živí školáky

Větší nákupy hlavně čerstvých potravin mají podle mluvčího prodejen Albert Jiřího Marečka souvislost také s tím, že děti musely zůstat doma a nestravují se v jídelnách. „Poptávku jsme ovšem schopni pokrýt a není zapotřebí panikařit. Rychle jsme přizpůsobili logistiku,“ uvedl. A totéž prý platí v Lidlu. Všichni mluvčí ale zdůraznili, že situace je extrémně náročná pro lidi, co v obchodech pracují.

Sklady jsou plné

Na 96 procent jsou dle Svazu obchodu a cestovního ruchu naplněny sklady.

Babiš: Není důvod dělat zásoby

Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) není třeba se obávat, že by nebyly potraviny. Sám odpoledne zamířil ověřit si to do velkoskladů. „Může se stát, že někde bude prázdný regál, ale není důvod nakupovat potraviny do zásoby,“ řekl Babiš. Podle něj nemůže dojít k tomu, aby došly potraviny, ani v případě, že by byla vyhlášena karanténa na celý stát.

Jana (60) ze Zlína: Jídlem zásobuje své přátele!

Má blízké přátele, kteří byli uplynulý týden lyžovat v Itálii a nyní jsou v domácí karanténě. Jana (60) ze Zlína jim hned nabídla pomoc. „Zavolala jsem jim, že cokoliv budou potřebovat, co se týká nákupů, s manželem rádi obstaráme. Samozřejmě to uvítali,“ řekla Jana, která včera nesla ke dveřím ovoce, zeleninu, pečivo, párečky a další věci. „Když jdu pro čerstvé ranní pečivo do nedaleké pekárny, vezmu i jim. Jinak jim obden volám. Vždy si napíšu, co chtějí, koupím a do domu zanesu k jejich dveřím tašku nebo krabici a dám jim vědět, že to tam už mají,“ popsala. Účtenku jim nechává u nákupu, částky si zapisuje, a až skončí tato anabáze, tak si vše vyúčtuje. „Z mého pohledu je pomoc dlouholetým přátelům naprostou samozřejmostí. Známe se 40 let, jsme jako rodina. A oni by to samé udělali pro mě. A protože bydlíme nedaleko sebe, není to žádný problém.“

PŘÍSPĚVEK KLIENTŮM NA TESTY!

Oborová zdravotní pojišťovna přispívá svým klientům částkou 500 korun na úhradu testů na přítomnost koronaviru v lékařem neindikovaných případech, kdy si test hradí pojištěnec jako samoplátce. Příspěvek se vztahuje na testy provedené laboratořemi, které k tomu schválí ministerstvo zdravotnictví. OZP v rámci svých dalších preventivních programů přispívá také na dezinfekční prostředky.

PROFESOR NEMOC NEPŘENESL

Od profesora (68) České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) s onemocněním Covid-19 se nikdo z 34 studentů a zaměstnanců, kteří s ním byli v kontaktu, nenakazil. U všech byly po nařízené karanténě testy negativní. Pedagog si nemoc přivezl z konference v italském Udine. Nakažený profesor je nyní již z nemocnice doma. Podle rektora školy Petra Skleničky se cítí dobře.

Na hranicích se tvoří kilometrové fronty!

Na příjezdu z Německa na hraničním přechodu Folmava se včera tvořily víc než kilometrové kolony, hlavně osobních vozidel. V pátek je tradičně nejsilnější provoz, a navíc se domů vraceli Češi, aby stihli dorazit do země před uzavřením hranic o půlnoci. Dnes už mohou projíždět jen pendleři, kteří pracují v německém vnitrozemí do 100 km a budou mít potvrzení od zaměstnavatele. Osobáky kontrolovali policisté, celníci a hasiči, kamiony projížděly bez kontroly.

Italský zlepšovák na metrový odstup... Záchranný kruh proti viru!

Do moře se na prahu jara vrhají jen otužilci, ale záchranný kruh se dá nosit i na souši. Tento model vám zabezpečí metrový odstup od potenciálních nakažených, který proti kapénkové infekci doporučuje Světová zdravotnická organizace. Součástí je prodloužená ruka, normálně používaná na sběr odpadků.

Mobil vás asi nenakazí, ale... Displej si vypucujte!

Reportéři deníku The Wall Street Journal si v souvislosti s koronavirem posvítili na mobily. Konkrétně na to, zda mohou být zdrojem nákazy, a zda by je tedy lidé měli čistit častěji a intenzivněji než jindy. Odpověď je: ano i ne. „Není důvod, abychom je pucovali jako šílení. Neexistuje totiž důkaz, že by se virus přenášel i přes displeje telefonů. Zároveň však není ani důkaz, že by se touto cestou přenášet nemohl,“ vysvětluje americká mikrobioložka Emma Hayhurstová a jedním dechem dodává: „Pokud máte podezření, že můžete přijít do styku s člověkem nakaženým koronavirem, je lepší si mobil čistit pravidelně a používat k tomu odpovídající dezinfekční prostředky.“

Jak koronavirus a karanténa dostihly slavné snoubence: Bloom utíkal z Prahy, Katy Perryová z Austrálie!

Před několika dny oznámili, že čekají první dítě, ale poté byli od sebe odtrženi a každý skončil na jiném konci planety. Katy Perryová (35) uvázla kvůli koronaviru v Austrálii, její snoubenec Orlando Bloom (43) v Praze.

Blooma a jeho hereckou partnerku Caru Delevingneovou (27) zaválo natáčení druhé řady úspěšného seriálu Carnival Row nejprve do chorvatského Dubrovniku a pak do Prahy. V barrandovských ateliérech je ale zastihla zpráva o vyhlášení nouzového stavu v České republice. Natáčení bylo zastaveno a herec s celým štábem rychle pochopili, že by mohli uváznout v Praze. Nebo je nepustili zpátky do USA kvůli nařízením prezidenta Donalda Trumpa.

Padoucha porazíme

Bloom se rychle rozloučil s Prahou videem, na kterém stojí uprostřed svých kolegů. „Vracíme se do Spojených států, přinejmenším já se vracím, protože to chceme stihnout před zákazem. Všechny vás mám rád, dávejte si pozor. Půjdu dobrovolně do karantény. Celá ta věc kolem koronaviru vypadá šíleně, ale udělejte, co je správné, vy i vaše rodina, a zůstaňte v bezpečí. Za několik týdnů toho padoucha (koronavirus) porazíme,“ řekl herec. Ještě ve čtvrtek odletěl a stihl to tak akorát, protože od pátku platí zákaz veškerých cest z Evropské unie do Spojených států.

Neopustila apartmá

Zpěvačka Katy Perryová odletěla do Austrálie, kde měla podpořit některé charitativní akce na pomoc po lesních požárech. 8. března ještě zazpívala před kriketovým zápasem v Melbourne, ale pak se zjistilo, že dva vysocí členové jejího vydavatelství Universal Music Australia přišli do styku s koronavirem. A hned bylo po charitě. Katy v hrůze zalezla do svého hotelu, zrušila všechny akce i tiskovky a 24 hodin neopustila své apartmá. V pátek ráno pak odletěla ze země, takže je možné, že dnes už si v Americe padli s Orlandem do náručí...

Ve stejném hotelu jako Hanks...

Ironií osudu byla Perryová ubytovaná ve stejném hotelu Park Hyatt, kde předtím bydleli nakažení Tom Hanks s manželkou Ritou Wilsonovou (oba 63).

Více o svatbách v době koronaviru čtěte ZDE >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.