Koronavirus v Česku: Nechoďte do LDN a domovů důchodců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus v Česku: Nechoďte do LDN a domovů důchodců!

V pražské Nemocnici Na Bulovce leží první tři lidé, u kterých byla prokázána nebezpečná nákaza onemocněním Covid-19.
V pražské Nemocnici Na Bulovce leží první tři lidé, u kterých byla prokázána nebezpečná nákaza onemocněním Covid-19. (Foto Aha! - J. Nováček, Aktu.cz, ara)

Bude čtvrtou nakaženou koronavirem v Česku? Na infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce byla včera převezena holčička (9) z Prahy s příznaky nemoci Covid-19. Hygienici zároveň oznámili, že nakažený profesor (68) České zemědělské univerzity byl v kontaktu s dvacítkou studentů a s 24 pedagogy. Zasedla také Bezpečnostní rada státu a rozhodla, že Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě bude bez diváků. Co vše byste o smrtící nákaze měli vědět? Začněme od začátku...

Vše, co potřebujete vědět

1. Co je koronavirus?
Koronavirus je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od uspořádání povrchových struktur, které pod mikroskopem mají tvar sluneční korony.

2. Co může způsobovat?
Běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS) či infekci MERS. Počtem obětí ale nový typ koronaviru virové epidemie SARS i MERS již překonal.

3. Jak dlouho vydrží virus mimo lidské tělo?
Prvotní informace hovořily o tom, že nový koronavirus moc dlouhou dobu mimo lidské tělo nepřežije. Ukázalo se však, že vydrží až devět dní! Záleží na povrchu – kov ho zničí do dvou hodin, ale plast až za několik dní.

4. Jak se přenáší?
Stejně jako většina respiračních nemocí se koronavirus přenáší kapénkami. Znamená to, že člověk se může nakazit, když jeho tělo přijde do kontaktu s kapénkami slin či hlenu nakaženého. K nákaze podle vědců většinou dochází mezi lidmi, kteří jsou v blízkém kontaktu dlouhodobě – příbuznými nebo kolegy v práci. Inkubační doba je jeden až dva týdny.

5. Jaké jsou příznaky?
Postižený kašle, má problémy s dýcháním a horečku. Můžou se objevit bolesti v krku, hlavy či svalů. Vážnější průběh virové infekce vede až k zápalu plic, který může doprovázet i selhání ledvin.

6. Kdo je nejohroženější?
Mezi nejvíce ohrožené patří senioři, chronicky nemocní nebo lidé s oslabenou imunitou. Nákaza se nevyhýbá ani dětem, průběh onemocnění ale bývá zpravidla lehký.

7. Jaká je úmrtnost?

Věk 
80+: 14,8 %
70 – 79:8 %
60 – 69: 3,6 %
50 – 59: 1,3 %
40 – 49: 0,4 %
30 – 39: 0,2 %
20 – 29: 0,2 %
10 – 19: 0,2 %
0 – 9: bez úmrtí

8. Jak se chránit?
Důležitá je hygiena rukou, to znamená mytí mýdlem po dobu alespoň 20 sekund (jak mýt ruce viz strana 4) anebo nanesení alkoholové dezinfekce na suché ruce včetně konečků prstů v dostatečném množství schnoucím po dobu půl minuty. Na rizikových místech, například v letadle, je důležitá ochranná obličejová rouška, resp. maska či jiná adekvátní ochrana nosu a úst.

9. Rouška, či respirátor?
Běžná rouška, jakou používají zdravotníci, slouží hlavně k ochraně osob v okolí nakažených, aby nemocný člověk nešířil nákazu dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se však člověk před nákazou neochrání, může ale zabránit jejímu dalšímu šíření, pokud by byl už sám infekční. Ochranou proti přenosu nákazy je jen respirátor se stupněm filtrační ochrany proti virům či speciální roušky. Označuje se jako FFP3. Ty s označením FFP1 a FFP2 neposkytují proti virům dostatečnou ochranu.

10. Jak probíhá léčení?
Specifická léčba v případě onemocnění Covid-19 neexistuje. Lékaři u pacientů léčí jen příznaky, a to většinou běžně dostupnými léky. Zkouší se podávání například léků proti HIV. Podle některých čínských lékařů lze koronavirus léčit i tradiční čínskou medicínou, experti to ale zpochybňují. V případě komplikací jsou na JIP napojeny na dýchací přístroj.

11. Existuje účinná vakcína?
Zatím ne, ale na jejím vývoji vědci pracují. Ve světě jde o nejméně tři týmy, nejdál jsou podle informací Izraelci.

12. Může pomoci alkohol?
„Staré rčení tvrdí, že je možné dezinfikovat naše hrdlo alkoholickým nápojem, já však doporučuji na to příliš nespoléhat, v tomto případě ale konzumace kořalky může být naopak škodlivá. Dojde totiž k poškození sliznice, kterou tím pádem může koronavirus mnohem snáze napadnout,“ upozorňuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

13. Kolik máme infekčních lůžek?
Na infekčních odděleních v České republice je 1000 lůžek. Na polovině z nich ovšem v současné době leží pacienti. V případě potřeby může stát zprovoznit také zakonzervovanou vojenskou nemocnici v Těchoníně v Orlických horách.

14. Kam pro radu?
Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem onemocnění Covid-19, ať už jste občan, či zdravotník, jsou vám k dispozici infolinky Státního zdravotního ústavu: 724 810 106 nebo 725 191 367. Zároveň je možné informovat se na příslušných krajských hygienických stanicích, popřípadě u praktického lékaře.

15. Co dělat, když mám příznaky nemoci?
Pokud máte obavy o svůj zdravotní stav, je třeba, abyste ihned telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou hygienickou stanici. Sami se k lékaři ani do nemocnice nevydávejte, bude- -li třeba, na vyšetření vás bude transportovat speciální infekční sanita. Důležité je, aby případné onemocnění nebylo šířeno dál.

16. Existují preventivní testy?
Na koronavirus neexistují preventivní testy, ale pouze testy diagnostické. Proto se provádí pouze po dohodě s lékařem nebo s hygieniky, pokud je podezření na nákazu. Pokud člověk s problémy pobýval v rizikových oblastech, přišel do kontaktu s nakaženými.

17. Tři nakažení – vyhlásí Česko nouzový stav?
Není vyloučeno, že bude vyhlášen nouzový stav. Vládu o to žádá vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Naopak premiér Andrej Babiš (65, ANO) uvedl, že k takovému kroku není důvod.

18. Co by to znamenalo?
V případě nouzového stavu by kabinet mohl regulovat dodávky zdravotnického materiálu či ochranných pomůcek, např. roušek nebo dezinfekce. „Vláda by mohla také nařídit výrobcům, aby přednostně zásobovali integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy a poskytovatele zdravotní péče,“ vysvětlil včera Jan Hamáček. Kabinet by mohl rozhodovat i o rušení a zákazu akcí s větším počtem lidí a nařizovat, aby se občané, kteří se vrátili z rizikových zahraničních oblastí, obraceli na lékaře a hygieniky. Možné vyhlášení stavu nouze bude zítra projednávat Bezpečnostní rada státu.

19. Kdy se vyhlašuje?
Vláda může na základě ústavy vyhlásit stav nouze, pokud nastane živelní pohroma, ekologické nebo průmyslová havárie nebo jiné nebezpečí značného rozsahu, ohrožující lidské životy či zdraví.

20. Lze se nakazit podruhé?
K opakované nákaze může dojít. Jeden z případů, kdy se nákaza objevila u pacienta podruhé, kromě Číny ohlásilo koncem února i Japonsko. Nakazila se žena z Ósaky, která pracuje jako průvodkyně. „Myslím, že po prodělání Covid-19 by měl být vyléčený člověk vůči němu imunitní. Pokud by se znovu nakazil, byla by to rarita,“ uvedl však profesor Roman Prymula.

Bezpečnostní rada státu:Omezte návštěvy LDN a domovů seniorů
Bezpečnostní rada státu (BRS) doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb kvůli šíření nového typu koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v zařízeních pobývají zranitelné skupiny osob. „Jde o všechna zařízení, kde jsou hospitalizovány nebo ubytovány osoby seniorního věku. Víme, že to jsou ty rizikové skupiny u daného onemocnění, osoby, které mají často různá přidružená onemocnění,“ uvedl Vojtěch. „Velmi doporučujeme omezit návštěvy v daných zařízeních, která se starají o tyto zranitelné skupiny osob,“ dodal. Právě nejstarší věková skupina, lidé přes 80 let, je jak chřipkou, tak novým typem koronaviru nejvíc ohrožena.

Odstupné za biatlon
Čtyřdenní Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě, který měl začít už pozítří a na který každoročně dorazí desetitisíce fanoušků, bude letos bez diváků, rozhodla Bezpečnostní rada státu. „Rozhodnutí respektujeme, je to mimořádná situace. Ale chci se spojit s premiérem a ministrem školství, prodali jsme vstupenky za 35 milionů korun. Budeme chtít kompenzace od státu, jinak zkrachujeme,“ říká prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Stát podle ministra Adama Vojtěcha o takovém kroku neuvažuje.

Víte, že...
...zákeřné onemocnění Covid-19 má po celém světě na svědomí již více než 89 000 nakažených? Přes 3000 jich na nebezpečnou nákazu zemřelo.

SMUTNÝ ŠLESINGR: TICHÝ KONEC KARIÉRY
Velice smutný je český reprezentant Michal Šlesingr (37), který v Novém Městě na Moravě ukončí svou biatlonovou kariéru. Věřil, že jej do důchodu vyprovodí plné tribuny. Teď bude na stadionu ticho jako v kostele. „Je mi smutno a přiznám se, že tomu dost dobře nerozumím. Chápu, že zdraví je na prvním místě a nijak to nerozporuji, byť v souvislosti s touhle ‚korochřipkou‘ mě opravdu žádná panika nepohlcuje,“ napsal Šlesingr na sociální síti a upozornil, že třeba letiště zavřené není. „Připadá mi to jako takové populistické gesto, jak vládě na lidech záleží,“ uvedl. „Bude to jako sex bez orgasmu,“ posteskl si jeho kolega Michal Krčmář (29).

ČEŠI V OHROŽENÍ
Více než 25 tisíc Čechů se během uplynulého víkendu podle údajů mobilních operátorů nacházelo v zemích zasažených koronavirem. Nejvíce (23 900) jich pobývalo v Itálii, zhruba po čtyřech stovkách v Číně a Jižní Koreji, šedesát Čechů se pak nacházelo v Íránu, druhé nejpostiženější zemi. Česká diplomacie včera doporučila občanům necestovat do italských regionů Lombardie a Benátsko.

 

Tohle jsou tři nakažení lidé v Česku
Americká studentka (21): Z Brna do Prahy busem!
Americká studentka (21) strávila noc na sobotu v bytě u přátel v centru Brna. Do Prahy, kde se jí udělalo špatně, odjela autobusem plným lidí. „Hygienici postupně kontaktují personál i cestující daného spoje a zvou je na vyšetření,“ řekla mluvčí společnosti RegioJet Alžběta Nečasová. Kvůli pobytu Američanky v Brně jednala včera odpoledne bezpečnostní rada kraje. „Na jižní Moravě koronavirus nebyl zjištěn. Lidem žádné nebezpečí nehrozí, takže není žádný důvod k panice,“ ujišťuje veřejnost hejtman Bohumil Šimek (61, za ANO).

Profesor (68) z univerzity: Tři dny učil!
Na konferenci v italském Udine se nakazil profesor (68) České zemědělské univerzity (ČZU). Pobýval tam od 17. do 22. února. Po návratu se cítil dobře, tak chodil do práce. „Ve středu mu zavolali z Udine, že jeden z účastníků konference byl testován pozitivně na koronavir. Profesor pak zavolal na hygienickou stanici, bez vážných symptomů leží v Nemocnici Na Bulovce,“ popsal rektor rektor ČZU Petr Sklenička. Muž prý bydlí v blízkosti školy, takže do práce nejezdil hromadnou dopravou. Do kontaktu přišel s 24 profesory a 20 studenty. Všichni jsou v domácí karanténě.

Zastupitel Děčína Petr Toncar (43): Uznal svou chybu!
Na lyžařské dovolené v italských Alpách se nakazil náměstek děčínského primátora a zastupitel Petr Toncar (43). Pobýval tam s celou rodinou, manželkou a čtyřmi dětmi. Svou chybu uznal. „Byli jsme jako rodina sami v oblasti severní Itálie, která byla panem ministrem Vojtěchem zveřejněna jako oblast riziková,“ řekl. Cítí se prý dobře, má jen rýmu. Jeho blízcí jsou v domácí karanténě, manželka přesto dům včera asi na hodinu a půl opustila. Bylo to však s vědomím hygieniků, podstoupila odběr krve na test. Autem zajela k infekčnímu oddělení, přímo ve voze jí odebral zdravotník v ochranném obleku krev a zase odjela.

Koronavirus aktuálně
PRÁZDNÁ SNĚMOVNA
Exkurze, semináře, ale i návštěvy dolní komory Parlamentu jsou od včerejška zrušeny. „Schůze se v tuto chvíli rušit nebude. Další opatření mohou ale před úterním zahájením schůze navrhnout členové politického grémia Poslanecké sněmovny,“ uvedl Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny.

STUDENTI JSOU DOMA
Na dva týdny zrušila preventivně výuku také Mendelova univerzita v Brně. Včera byli doma také studenti Fakulty strojní Českého vysokého učení technického v Praze. Muž, který na fakultě usiluje o doktorát, byl totiž v kontaktu s kolegou pedagogem České zemědělské univerzity (ČZU), jenž byl s nákazou hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce.

KARANTÉNA ROZTKAZEM
Bez ohledu na příznaky musí do karantény policisté a hasiči, kteří byli v lokalitách zasažených koronavirem. Od svých nadřízených to dostali rozkazem.

ŽÁDNÉ LETY
Všechny lety mezi Prahou a jihokorejskou metropolí Soulem jsou ode dneška přerušeny. České aerolinie (ČSA) lety do Soulu zrušily už minulý týden, dosud fungovaly jen lety s Korean Air. Vláda s EU zároveň řeší dočasnou stopku letům z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. ČSA už včera přestaly do Milána a Boloni létat.

ZAVEDOU »KURZARBEIT«?
Odbory navrhují, aby se při případné rozsáhlejší karanténě zavedl v Česku tzv. kurzarbeit. Při omezení či zastavení výroby by stát přispíval zaměstnavatelům na mzdy pracovníků, aby se jejich příjem nepropadl.

Tiskovka - Nakažená Američanka cestovala autobusem z Brna do Prahy.

Video se připravuje ...

Koronavirus na celém světě ovlivňuje i sportovní klání >>>



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.